неделя, 26 октомври 2014 г.

Пай с ябълкови рози




Необходими продукти за блата:
1 яйце
60 грама пудра захар

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
100 грама бадемово брашно ( аз смлях 60 грама белени бадеми и 40 грама орехови ядки )

160 грама брашно

120 грама масло, със стайна температура

1 супена лъжица портокалова кора
Необходими продукти за плънката:
500 мл прясно мляко

7 супени лъжици захар

1 пакетче ванилов пудинг, аз използвах на др. Йоткер
Семената от половин на шушулка ванилия

1 чаена лъжичка портокалова кора
3 яйчни жълтъци

5 супени лъжици брашно
100 милилитра мляко

4 големи ябълки нарязани на тънки резенчета


Приготвяне на тестото:
Смесете мекото масло със захарта, разбъркайте с помощта на тел. Прибавете ванилията и портокаловите корички.
Следва да прибавите яйцето и бадемовото брашно предварително смесено с обикновеното. Омесете гладко тесто и го приберете в хладилника, завито в найлоново домакинско фолио, докато приготвите плънката.

Приготвяне на плънката:
Пригответе пълнежа за пая, като сварите пудинга в 500 милилитра мляко със 7 супени лъжици захар, ваниловите семена и портокаловите корички. Оставете крема да се охлади, като го разбърквате често, за да не хване коричка.
Намажете с масло форма с диаметър 24 сантиметра.
Върху леко набрашнена повърхност, разточете охладено тесто и го поставете върху тавичката. Оформете го добре. Направете дупки с вилица по повърхността. Оставете го за кратко в хладилника.
Смесете брашното, яйчните жълтъци и прясното мляко на гладък крем. Прибавете го към сварения пудинг. Изсипете плънката в подготвената основа.
Направете розите от ябълки. Загрейте тънките ябълкови резанчета в микровълновата фурна, докато омекнат, за да могат да се огъват по лесно.
Печете пая в продължение на 40-50 минути на 180˚С.
След като пая е изпечен го оставете да изстине и намажете розите, с помощта на четка с малиново сладко за още по-очарователен вид на розите.
Може да поръсите пая с пудра захар, ако ви харесва.

20 коментара:

  1. Танче, ти си вълшебница! Толкова красиво изглежда всичко, което ни поднасяш, че винаги ме оставяш без думи. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изчервих се, Светле :) От сърце ти благодаря за хубавите думи, мила!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Толкова е красив и сочен! Прекрасен пай, Танче! Златното ми момиче си ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как се чувствам само, дали можеш да си представиш?! Някаква смесица, между шестица на матурата по математика и ласка от любим човек, така се чувствам :)
      Благодаря ти, Йоли :)

      Изтриване
  3. Прекрасно, чудесно! Голяма красота и вкус си сътворила, Танче! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен е! И снимките са прелестни! невроятни са! Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина, неустоим и на визия и на вкус! С тази портокалова нотка .....

    ОтговорИзтриване
  6. Таня, пак красота си сътворила! Отдавна се каня на този десерт, гледах какви ли не в нета и не те лаская, но твоя е един от най-привлекателните! Браво, поредно много майсторско изпълнение и снимки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, да ти кажа честно този пай за първи път видях в блога на Йоли преди няколко години, когато още не съм мечтала дори, че ще го направя и самата тя, ще ме похвали за изпълнението на рецептата :) Но сега знам със сигурност, че когато човек прави нещата с любов и старание, може да сбъдне мечтите си :)
      Много ти благодаря за високата оценка, която си ми дала, мила :)

      Изтриване
  7. Таничка, ама каква елегантна вкусотия си измайсторила... Завила си цялото си търпение и обич към готвенето с тези розички. Прекрасен десерт, браво!
    Поздрави и лека вечер!

    П.П. И в тон с Димитровден. Четох, че се поднася на трапезата пита с ябълки (ако не се бъркам). ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако с приготвяната от мен храна, успявам да покажа страстта и любовта, с която го правя, повече не бих могла да искам, защото наистина това е което изпитвам, огромно удоволствие и удовлетворение :)
      Наистина не знаех за питата с ябълки, която се поднася по традиция на Димитровден, но чудесно се е получило в духа на празника :)
      Благодаря ти, Гери!

      Изтриване
  8. Таня,искам и аз да съм на такава диета :) бих я следвала неотлъчно :) .
    Паят наистина е един от най-красивите по тази рецепта,а презентацията му е зашеметяваща и много силно въздействаща!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Моите диети са все такива напоследък, Роси, от ден до пладне :) Сутрин съм на диета, а вечерта си обещавам, че утре вече ще съм по-сериозна :D
    Много съм щастлива, че оценяваш толкова високо пая ми :) Благодаря ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно произведение на кулинарното изкуство, приготвено с желание и любов. Комплименти, мила моя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Нели :)
      Голяма прегръдка от мен за теб!

      Изтриване