неделя, 8 юни 2014 г.

Печена свинска плешка с градински чай и доматена гозба с грах и моркови


Необходими продукти:
800 гр. свинска плешка без кост
4 листа градински чай
листата от три стъкчета мащерка
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 ч.л. масло
черен пипер, сол
100 мл. червено вино
50 мл. вода
 
 
За граховата гозба:
500 г. замразен грах
3 пресни моркова
500 мл. гъсто доматено пюре
200 г. нарязани пресни домати
4 с.л. зехтин помаче
1 ч.л. масло
250 мл. вода
2 малки глави лук
3 скилидки чесън1 с.л. пресен босилек
1 ч.л. захар
черен пипер сол
 
За гарнитура:
500 г. талиатели
 
Месото нарязваме на 6-7 големи порции. Чушките, зеления чай и мащерката почистваме и нарязваме на ситно. Поставяме в нагрят, незалепващ тиган лъжичката масло и запечатваме месото от всички страни, докато стане златисто кафеникаво. Прехвърляме в подходящ съд за печене прибавяме към него чушките, зеления чай, мащерката и го овкусяваме със сол и черен пипер. Добавяме 100 мл. червено вино и 50 мл. вода. Покриваме съда с алуминиево фолио или поставяме капака, ако съда, в които ще печем има такъв и печем 30 минути на 220˚С. След това обръщаме месото и намаляваме фурната на 200˚С, ако водата се е изпарила, добавяме 50 мл. Накрая махаме фолиото и допичаме, докато месото придобие апетитен кафеникав загар.
Приготвяне на дометената гозба с грах и моркови.
В подходяща купа задушаваме ситно нарязания лук, чесън и моркови в маслото и зехтина. Добавяме водата и варим 10 минути. Добавяме доматеното пюре и доматите. Варим соса, докато се посгъсти и добавяме граха, предварително размразен, 1 ч.л. захар, сол и черен пипер на вкус. Накрая добавяме и ситно нарязания босилек. Варим соса, докато граха омекне и всички вкусове се смесят.
 
 
Талиателите сваряваме в подсолена вода, когато са готови и оцедени от водата, добавяме 1-2 с.л. зехтин.
 
Сервираме голяма порция от вкусната доматена гозба с грах и моркови, парче печено свинско месце и талиатели за гарнитура.

10 коментара:

  1. Благодаря ти, Милена :) Радвам се, че ти харесва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Танче, ама как вкусно си сготвила... Браво! :)
    Вкусен да е и остатъкът от деня ти, поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, беше много вкусно, нищо не остана :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно се е получило! Много е апитетно! Хубав ден, Таня!

    ОтговорИзтриване
  5. Танче,уж обядвах,а пък ми засвири цигулка в тумбака,ама много апетитна гозба,не се издържа!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде почерпи се Роси, не е добре само да гледа човек, трябва и да опита :)
      Желая ти усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Ехе, ами че тази чинийка е пълна с вкусотии! Обожавам такива много ястия в едно, да ти е кеф да ги хапваш! Страхотно предложение, Таничка, много ми хареса! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eй, Кате пак ме зарадва с ведрото си настроение :) Благодаря ти, мила!
      Приятна вечер!

      Изтриване