вторник, 10 юни 2014 г.

Тарт с кайсии и ягоди и плънка от кашу




За блата от маслено тесто:
1 1/2 чаши брашно
1/2 чаша фина захар
1/4 чаена лъжичка сол
3/4 чаша студено масло, нарязано на малки парчета
За плънката с кашу:
1 1/2 чаши леко запечено безсолно кашу, фино смляно
3/4 чаша фина захар
3 супени лъжици брашно
3 супени лъжици масло , разтопено и охладено
2 яйца, леко разбити
1 ½  чаена лъжица ванилия
½  чаена лъжичка канела
¼  чаена лъжичка сол
10 -12 добре узрели кайсии без костилка, нарязани на полумесеци
( всяка кайсия се нарязва на 6 парчета )
няколко добре узрели пресни ягоди, нарязани на четири

 


Приготвяне на масления блат:
Смесете в купа заедно брашното, захарта и солта. Добавете маслото, и с помощта на кухненски робот омесете тестото, докато се оформи на топка. Ако нямате такъв робот с помощта на пръстите си втрийте маслото в брашното, докато стане на трохи и бързо съединете всички трохи в една цяла топка тесто. Омесете за кратко. Равномерно разпределете тестото по дъното и стените на форма за тарт с диаметър 26 см. ( Най-добре формата да бъде с подвижно дъно, за да може да извадите лесно тарта, когато е готов ). Поставете в хладилника за 30 минути, докато приготвите пълнежа, така наречения Франджипан.

Включете фурната да загрява на 180˚С.
Приготвяне на пълнежа с кашу:
Смесете заедно ситно смляното кашу, захарта, брашното, канелата и солта. Добавете маслото, яйцата и ванилията, разбъркайте всичко заедно, докато съставките се смесят много равномерно.


Сглобяване:

Изсипете пълнежа от кашу върху изстуденото маслено тесто във формата за тарт и изравнете. Подредете полумесеците от кайсии по начин който ви харесва, така че да има равномерно по повърхността и да бъдат естетически добре оформени. Подредете и ягодите декоративно между кайсиевите полумесеци.
Поставете така оформения тарт във фурната и печете в продължение на 35 до 40 минути, или докато пълнежа набъбне и обгърне плодовете. Цветът  на изпечения тарт, трябва да стане златисто кафяв.
Извадете от фурната и оставете да се охлади за най-малко един час преди да го извадите от формата.


Режете щедри порции и сервирайте. По желание можете да се поръсите с пудра захар, преди сервиране. 
Насладете се на плътния и неповторим вкус на този изключителен десерт.

15 коментара:

  1. Усещам, че тази плънка, в комбинация с ароматните плодове
    го прави чудесен!
    Поздравления, Таничка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Дани :)
    Наистина се получи страхотен сладкиш и ще го приготвя задължително отново, може би в комбинация и с други плодове!
    Желая ти хубав утрешен ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Таничка, хем красиво, хем свежо, хем много питателно. Ама чудесно е! Да не забравяме колко е вкусно... Искам и аз едно щедро парче! :)
    Усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. За мен от щедрата порция, моля, не бих желала да пропусна!:))) Страхотия е този пай, какви чудеса си сложила в него само! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Богат на аромати и вкусове сладкиш си сътворила,Таня!Поздравления:)и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Таня,оставам във възторг от скролването на публикацията ти-красота и вкус в изобилие ме атакуват и то много мощно!Удивителна тарта,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Приказен десерт, Танче! Толкова е апетитен и красив както винаги! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ви благодаря, мили момечета, за всички има по едно голямо парче, за да ви е сладък и усмихнат деня :)

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда невероятно и със сигурност е и също толкова вкусно. Няма да мога да го направя, защото не обичам да експериментирам със сложни( за мен) рецепти, в които мерките са в " чаши" и " лъжици". Моето лично мнение е, че всяка домакиня, която се увлича по сладкарството и по кулинарството изобщо, трябва да има електронен кухненски кантар, защото прецизността на количеството използвани продукти е до много голяма степен ключа към успеха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))хем перфектна,а пък без грам разчупено мислене?!

      Изтриване
  10. Страхотна рецепта, много ми харесва, най-вече порциите :).
    Таничка, ако ми позволиш много ми се иска да отговоря на този анонимен читател!
    Мила ми читателко, всяка домакиня, която се увлича по кулинарията, а не само по сладкарството е снабдена с кухненска везна, а и с едни мерителни чашки и лъжички. Закупете си такива и ще си улесните живота и ще можете да експериментирате с такива невероятни сладкиши.
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, отговорих преди да видя коментара ти и сякаш съм повторила твоите думи по мой начин :) Много ти благодаря за колегиалността :)
      Радвам се, че ти харесва питателния тарт, ми така де, като е, да е - парче, както си трябва :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Аз имам електронен кухненски кантар, както всяка домакиня :) Но също така имам и меретелни чаши, които ползвам по-често. Това са техните мерки 1, 1/2, 1/3 и 1/4 и мисля, че това също са съвсем точни мерки, защото съм съгласна с теб, че те са от значение за прецизното изпълнение на рецептите :) Много често установявам в движение, че някой от продуктите не е достатъчен или пък е в повече и тогава действам по усет, трябва да ти кажа, че се получава добре, но това зависи от преценката на всеки и мисля, че този усет се добива с времето и с опита!
    Тази рецепта в никакъв случай не е сложна, напротив, можеш да опиташ и ще се увеpиш сама :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Направо си грабвам парченце, без много, много думи...

    ОтговорИзтриване