петък, 9 май 2014 г.

Картофени ньоки с бял сос и пресни челядинки



Необходими продукти за соса:
150 мл. прясно мляко
100 мл. сметана 20% масленост
50 г. настъргана скаморца
50 г. топено сирене с гъбен вкус
Сол и черен пипер
150 г. челядинки
1 с.л. масло
 
Приготвяне:
В малка касерола на среден огън се поставят млякото и сметаната. Като кипнат към тях се прибавят сирената. Всичко се разбърква, докато сместа стане гладка. Сосът се подправя със сол и черен пипер.
Челядинките се измиват и задушават с една супена лъжица масло и щипка сол.
 
Необходими продукти за ньоките:
1 кг. картофи
100 г. фино бяло брашно
150 г. оризово брашно или царевично нишесте
още нишесте за оформяне и набрашняване на работната повърхност
1 яйце
100 г. настърган пармезан
1 ч.л. сол

Приготвяне:
Картофите се сваряват заедно с корите, но не трябва да са преварени или сурови. Докато са още топли се обелват и се смачкват с преса за пюре. Оставят се да изстинат.
В купа се пресява брашното и се смесва със солта. Към него се прибавя леко разбитото яйце, изстиналите картофи и ситно настъргания пармезан. Омесва се много внимателно, меко и пухкаво тесто.

Тестото се разделя на пет части. От всяка част върху добре набрашнена повърхност с длани се оформят дълги фитили. С помощта на шпатула за тесто или с нож се отрязват малки парчета с големината на индийски орехчета. Всяко парче се овалва добре в брашно и с помощта на обратната страна на вилица се оформя чрез лек натиск и приплъзване характерната шарка на ньоките, но това не е задължително. Готовите ньоки се поставят върху набрашнена тавичка, докато се приготви цялото тесто по този начин.
Подходяща тенджера се поставя на котлона, докато водата в нея подправена с една чаена лъжица сол и една супена лъжица зехтин заври. Ньоките се прибавят във врящата вода внимателно, с помощта на набрашнена ръка и се варят само, докато изплуват на повърхността. Изваждат се с помощта на решетъчна лъжица, като се оцеждат много добре от водата. Сервират се веднага, като се гарнират с малко сос, настърган пармезан и задушените в масло челядинки.
 
Тази невероятна паста не може да бъде описана с думи, просто трябва да се опита, защото вкусът и е несравним, невероятна вкусотия.

4 коментара:

  1. Това с ньоките ми е много интересно, а сега съвсем се запалих, харесват ми! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Павлина, много се радвам, че ти е харесала идеята :)
    Опитай, невероятна вкусотия са тези картофени залъчета, както ги нарече синът ми :)
    Желая ти успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, рецептата изглежда супер вкусна, сега е сезонът на челядинките и ще пробвам още тези дни! Желая ви всичко добро!

    ОтговорИзтриване
  4. Мели, аз съм от хората които обичат да се възползват от сезонните плове на природата на мах, защото, както всички знаем в сезона си всеки продукт е най-ползотворен от гледна точка на хранителни вещества :) Със сигурност някои италианец ( защото ньоките са си тяхно произведение ) може да погледне пренебрежително и с насмешка на моят вариант, но...
    Усмихнат ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване