Необходими продукти за соса:
150 мл. прясно мляко
100 мл. сметана 20% масленост
50 г. настъргана скаморца
50 г. топено сирене с гъбен вкус
Сол и черен пипер
150 г. челядинки
1 с.л. масло
В малка касерола на среден огън се поставят млякото и сметаната.
Като кипнат към тях се прибавят сирената. Всичко се разбърква, докато сместа стане гладка. Сосът се подправя със сол и черен
пипер.
Челядинките се измиват и задушават с една супена лъжица
масло и щипка сол.
Необходими продукти за ньоките:
1 кг. картофи
100 г. фино бяло брашно
150 г. оризово брашно или царевично нишесте
още нишесте за оформяне и набрашняване на работната повърхност
1 яйце
100 г. настърган пармезан
1 ч.л. сол
Приготвяне:
Картофите се сваряват заедно с корите, но не трябва да са
преварени или сурови. Докато са още топли се обелват и се смачкват с преса за
пюре. Оставят се да изстинат.
В купа се пресява брашното и се смесва със солта. Към
него се прибавя леко разбитото яйце, изстиналите картофи и ситно настъргания
пармезан. Омесва се много внимателно, меко и пухкаво тесто.
Тестото се разделя на пет части. От всяка част върху добре набрашнена повърхност с длани се оформят
дълги фитили. С помощта на шпатула за тесто или с нож се отрязват малки
парчета с големината на индийски орехчета. Всяко парче се овалва добре в брашно и с помощта
на обратната страна на вилица се оформя чрез лек натиск и приплъзване характерната
шарка на ньоките, но това не е задължително. Готовите ньоки се поставят върху набрашнена тавичка, докато се приготви цялото тесто по този начин.
Подходяща тенджера се поставя на котлона, докато водата в
нея подправена с една чаена лъжица сол и една супена лъжица зехтин заври. Ньоките се прибавят във врящата
вода внимателно, с помощта на набрашнена ръка и се варят само, докато изплуват на повърхността. Изваждат се с
помощта на решетъчна лъжица, като се оцеждат много добре от водата. Сервират се
веднага, като се гарнират с малко сос, настърган пармезан и
задушените в масло челядинки.
Тази невероятна паста не може да бъде описана с думи,
просто трябва да се опита, защото вкусът и е несравним, невероятна вкусотия.
Това с ньоките ми е много интересно, а сега съвсем се запалих, харесват ми! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеПавлина, много се радвам, че ти е харесала идеята :)
ОтговорИзтриванеОпитай, невероятна вкусотия са тези картофени залъчета, както ги нарече синът ми :)
Желая ти успешна нова седмица!
Здравейте, рецептата изглежда супер вкусна, сега е сезонът на челядинките и ще пробвам още тези дни! Желая ви всичко добро!
ОтговорИзтриванеМели, аз съм от хората които обичат да се възползват от сезонните плове на природата на мах, защото, както всички знаем в сезона си всеки продукт е най-ползотворен от гледна точка на хранителни вещества :) Със сигурност някои италианец ( защото ньоките са си тяхно произведение ) може да погледне пренебрежително и с насмешка на моят вариант, но...
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден ти желая :)