За тестото :
500 г. брашно
20 г. мая
75 г. захар
125 мл. мляко
2 яйчни жълтъци
50 г. масло
1 щипка сол и кардамом
500 г. брашно
20 г. мая
75 г. захар
125 мл. мляко
2 яйчни жълтъци
50 г. масло
1 щипка сол и кардамом
Допълнително за тестото :
60 г. брашно
200 г. охладено масло
60 г. брашно
200 г. охладено масло
За плънката :
50 г. нарязани фурми
150 г. белени бадеми
75 г. на пудра захар
1 яйчен белтък
1 чаена лъжичка канела на прах
2 супени лъжици захар
50 г. нарязани фурми
150 г. белени бадеми
75 г. на пудра захар
1 яйчен белтък
1 чаена лъжичка канела на прах
2 супени лъжици захар
За намазване:
1 яйчен белтък
За да приготвим маслената платка за
плънката бързо смесваме брашното с маслото, разточваме го с правоъгълна форма,
завиваме го в найлоново фолио и го оставяме в хладилника да стегне.
Брашното за тестото пресяваме в
дълбока купа. Към него добавяме втасалата мая и останалите продукти. Омесваме
меко и нелепнещо тесто. Оставяме го да втасва за 30 минути. След това го
разточваме в голям правоъгълник, като по средата оставяме тестото малко
по-дебело. Най-добре да се получи нещо такова като на снимката.
По средата
поставяме маслото, което се е втвърдило в хладилника. Загъваме от четирите
страни с тестото, увиваме го в найлоново фолио и го прибираме в хладилника за 15
минути. Тази операция се повтаря два пъти, като след изваждане от хладилника, разточваме
тестото върху набрашнена повърхност и го прегъваме по същия начин първо от
двете страни, след това от другите две.
Ех, да имах сега до себе си едничка... Танче, чудно си ги завила! :)
ОтговорИзтриванеА видях и твое участие в Good Food, моите подравления с пожелания за още много изяви. :)
Прегръдки и хубав ден!
Гери, искрено ти благодаря :)
ИзтриванеУчастието в играта Пролетно зелено на Good Food беше много неуверена стъпка от моя страна, не се надявах много на успех, но се получи и това ме направи много щастлива :) Хубаво е да получиш признание по такъв начин :)
Желая ти прекрасни почивни дни!
Таничка толкова са апетитни....
ОтговорИзтриванеНеустоими са :)
Усмихнат уикенд от мен!
Дани, благодаря ти мила :) Много се харесаха вкъщи, пак ще ги направя!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Супер саа... Прелестна закуска! И моят син обожава такива охлювчета, но отдавна не бях правила. Сега ако ги види, ще има да мрънка.. :)
ОтговорИзтриванеОт мен много слънце и хубава неделя! :)
Марийче, какво ли не правим за тези дечурлига, само да поискат нещо и веднага :)
ИзтриванеПоздрави :)
Здравейте!
ОтговорИзтриванеИскам да приготвя кифличките за моите хлапета (имам изостанало едно пакетче марципан и възнамерявам да го ползвам), но течностите за тестото ми се виждат малко. 125 мл мляко и два жълтъка на 500 грама брашно, при положение, че тестото трябва да стане меко, ми се струват недостатъчно. Слага ли се вода и ако да, колко е тя? Маслото разтопено ли трябва да е, или само на стайна температура? А това количество, което се слага във вече втасалото тесто, как така е охладено, пък го смесваме с брашното? Не мога чисто физически да си представя как смесвам твърд калъп масло с брашно... Много харесах снимките и ми се иска да зарадвам семейството си с тези красиви и вероятно много вкусни кифлички, но наистина имам нужда от помощта Ви, за да се справя с рецептата. Благодаря предварително! :)
Количеството на продуктите за тестото е това, което съм написала в рецептата. Ако ви се струват малко течностите, изсипете половината от брашното в купа и към него прибавете течните съставки и разтопеното и охладено масло или просто добре омеквало на стайна температура. След това добавяйте по малко от брашното, докато получите меко и нелепнещо тесто. Маслото се смесва с брашно, от него се оформя правоъгълник или квадрат както предпочитате и се поставя в хладилник, за да стегне, точно както съм описала в рецептата. След това се поставя в тестото твърдото парче масло, както е показано на снимките. Мисля че всичко е достатъчно ясно, за да няма объркване съм приложила и снимки. Можете да погледнете и други рецепти за приготвяне на маслено тесто, но това е бърз вариант, другите отнемат поне три дни.
ОтговорИзтриванеПоздрави.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване