Необходими продукти за блата:
1/2 чаша меко масло
1/2 чаша слънчогледово олио
1 и ½ чаши захар
4 яйца
2 супени лъжици настъргана лимонова кора
1 чаена лъжичка лимонов екстракт
½ шушулка ванилия1/2 чаша меко масло
1/2 чаша слънчогледово олио
1 и ½ чаши захар
4 яйца
2 супени лъжици настъргана лимонова кора
1 чаена лъжичка лимонов екстракт
2 и 1/2 чаши брашно
2 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаша кондензирано мляко
¼ чаша захар
2 с.л. лимонов сок
За намазване върху блатовете:
250 г. малинов конфитюр без семки100 г. заквасена сметана
50 г. гъсто кисело мляко
1 с.л. пудра захар
За глазурата:
300 мл. течна сметана 25% масленост
300 г. черен шоколад
1 с.л. пудра захар
1 с.л. масло
настърганата кора от 1 голям портокал
Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 180С°.
В голяма купа се разбиват с миксер маслото,
олиото и 1-1/2 чаши захар, докато се смесят много добре за около 5 минути .
Прибавят се яйцата едно по едно и след всяко се разбива добре. Комбинират се
брашното, бакпулвера и солта. Добавят се на части към маслената смес, като се редуват с кондензираното
мляко, разбива се добре след всяко добавяне.
Сместа се разделя на три равни части и всяка част се изпича на блат в тава с диаметър 26 см. Блатовете се пекат за 20-25 минути всеки, или докато клечка за зъби поставена в центъра излезе чиста.
Сместа се разделя на три равни части и всяка част се изпича на блат в тава с диаметър 26 см. Блатовете се пекат за 20-25 минути всеки, или докато клечка за зъби поставена в центъра излезе чиста.
В микровълнова фурна, в подходящ съд се
слагат водата, лимоновия сок и захарта за 2 минути, или докато захарта се
разтвори, ( може и на котлона в малка касерола) като се разбърква от време на
време. Правят се дупки в топлите блатове с вилица и се напояват с лимоновия
сироп. Охлаждат се 10 минути, преди да се извадят от тавите и се поставят върху метална решетка, докато
се охладят напълно.
За сглобяване на тортата се поставя един
от блатовете върху чиния за сервиране и се намазва с половината от смесените
заквасена сметана с кисело мляко и захар. След това се разпределя половината от
малиновия конфитюр. Повтаря се със следващия блат. Третия блат не се намазва.
Тортата се прибира в хладилник.
Трябва да се охлади поне за два часа, преди да се нанесе шоколадовия ганаш.
След като тортата е престояла в хладилника, се
украсява с шоколадовия ганаш, който се приготвя на водна пара, като се смесват
всички продукти и се разбъркват до пълно хомогенизиране.
Тортата може да се декорира с пресни
малини преди сервиране. Аз нямах такива и украсих с желирани бонбони малинки J
Вкусно..!!! J
Таничка, чудесна торта!
ОтговорИзтриванеИнтересни блатове, вкусен крем и богат шоколадов вкус!
Неустоима е!
Прегръдки!
Дани така вкусно си я описала, че нямам какво да допълня, благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти слънце и вдъхновение!
Подкрепям- няма какво повече да се добави! Приказна е, Таня!
ОтговорИзтриванеМария, много ти благодаря!
ОтговорИзтриванеИскрено се радвам, че ти харесва тортичката ми :)
Хубав ден ти желая!
Защо ми трябваше да продължва надолу и да виждам разреза... Очите ми останаха в тортата, Таничка, прекрасна е! А малинките отгоре... Заблудих се, че наистина са плодчета...
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Гери, много си сладка :) Сърдечно благодаря за милите комплименти!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ооооо, прекрасна е! Бих опитала с удоволствие!
ОтговорИзтриванеЗаповядай Нели :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е! Красива и апетитна! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Радост :)
ОтговорИзтриванеТи внесе в деня ми настроение, като името ти :)
Прегръдки!
Страхотна торта! Много ми допадна и като рецепта и като визия!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Лети :) Много се радвам, че тортичката ти допада!
ИзтриванеПоздрави!