Необходими продукти:
2 кг агнешки
котлети
3 моркова½ глава целина
1 зелена чушка
4 глави лук
6 скилидки чесън
3 стръка розмарин
½ ч.л. черен пипер
1 ч.чаша вино розе
½ ч.чаша прясно мляко
½ връзка магданоз
1 ч.л. мащерка
1 с.л. течен мед
Кората на един лимон
Сол на вкус
За гарнитурата:
1 патладжан
400 г. спанак2 стръка пресен лук
1 червена чушка
2 стръка пресен чесън
1 ч.л. мащерка
½ ч.л. черен пипер
1 ч.чаша булгур
1 шепа орзо ( това е паста с формата на ориз )
сока от ½ лимон
1 литър домашен агнешки бульон
½ ч.чаша вино розе
4 лъжици зехтин помаче за готвене
2 ч.л. масло
сол на вкус
Агнешките котлети
се нарязват на няколко парчета, според това как позволява съдът, в който ще се
приготвят.
Вечерта преди да
се пекат котлетите, всички изброени продукти се нарязват на дребно и се смесват
заедно. Към зеленчуците и подправките се прибавят и течните съставки. Котлетите
се накисват в маринатата и всичко се поставя директно в съда, в които ще се пече.
Така приготвеното месо се прибира в хладилника за 10-12 часа или за през нощта.
През това време
се приготвя гарнитурата.
В отделен тиган с
незалепващо покритие се поставя една лъжица зехтин заедно с маслото и орзото се
запържва, докато цветът му потъмнее. След това към него се прибавя булгура и се
запържва за кратко.
Всички съставки
се смесват и към тях се добавят останалите подправки, бульона, виното и сол на
вкус. Гарнитурата се изсипва, в подходяща тавичка и се поставя във фурната на
200С за 30 минути.
В момента и аз хапвам булгур, но пък нищо животинско покрай него... Трябва да издържа 3 дни, така съм решила. Дотогава само ще си мечтая към моя булгур да има и от твоето агнешко, Танче... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни! Изглежда страшно вкусно!
Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Гери :) Уважавам решението ти за това, че постиш, дори ти завиждам, но аз все неуспявам :(
Сигурна съм, че ще приготвиш нещо вкусно за великденската трапеза :)
Поздрави и добро настроение!