Необходими
продукти за блата:
300 грама брашно Класик София Мел
100 грама
царевично нишесте
1 пакет
бакпулвер
150 грама
фина захар
1 чаена
лъжичка екстракт от ванилия
250 грама
меко масло
4 яйца (М размер)
110 милилитра
прясно мляко
100 грама пресни
боровинки, за предпочитане пресни
За кварк слоя:
220 грама кварк (може да използвате безсолни рикота или
извара)
150 грама
крема сирене
80 грама
заквасена сметана
1 голямо яйце
1 чаена
лъжичка настъргана лимонова кора
40 грама
захар
1 супена
лъжица с връх ванилов пудинг или друго нишесте
100 грама
боровинки, за предпочитане пресни
6 -7 чаени
лъжички сладко от боровинки
Загрейте
фурната до 175°С. Поставете в тавата за печене пергаментова хартия или намажете
обилно с масло. Тавата с размери 25х25 сантиметра.
Смесете
брашното, бакпулвера и царевичното нишесте. Разбийте с миксер мекото маслото,
ванилията и захарта. Едно по едно прибавете яйцата и разбивайте добре след
всяко. Не се притеснявайте, ако сместа стане, като пресечена. Това ще се
оправи, когато прибавете останалите продукти. Прибавете ⅓ от брашното и
разбийте, като редувате с ⅓ от прясното мляко. Продължете до изчерпване на
количествата и разбивайте, докато получите гладко тесто. Не разбърквайте твърде
много, в противен случай сладкиша няма да е пухкав след изпичане!
Прибавете
боровинките и разбъркайте с шпатула, докато се разпределят в тестото.
Изсипете тестото в тавичката за печене.
Разбъркайте
с кухненска тел кварка, крема сиренето и заквасената сметана с останалите
продукти за крема.
Прибавете кварк слоя върху тестото, като направите дупки в тестото тук-таме безразборно и го разпределите грубо. След
това поръсете боровинките и сладкото от боровинки и прокарайте дървен шиш
навсякъде в тестото, за да се разпредели отново безразборно.
Печете по
средата на фурната за около 40-45 минути. Ако използвате керамична тавичка,
времето за печене ще се увеличи малко, но винаги е добре да проверявате с
дървен шиш. Когато излиза чист, без полепнало тесто по него, значи сладкиша е
готов.
Оставете го в тавата да се охлади, преди да го нарежете.
Да ви кажа
честно, не го чакахме много, свърши докато беше още топъл топъл J
Да ви е сладко!
Чудесен! Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриване