За палачинките:
300 грама брашно
4 супени лъжици захар
300 грама брашно
4 супени лъжици захар
2 пакета ванилова захар
½ чаена лъжичка сол
2 чаши пълномаслено мляко
½ чаена лъжичка сол
2 чаши пълномаслено мляко
1 чаена чаша вода
5 супени лъжици масло, разтопено
5 големи яйца
5 супени лъжици масло, разтопено
5 големи яйца
За крема:
1½ чаши пълномаслено мляко, разделено
1 пакет ванилова захар
4 – 5 супени лъжици захар
3 супени лъжици царевично нишесте
¼ чаена лъжичка сол
3 яйчни жълтъка
1 и ½ супени лъжици масло или 25 грама
1½ чаши пълномаслено мляко, разделено
1 пакет ванилова захар
4 – 5 супени лъжици захар
3 супени лъжици царевично нишесте
¼ чаена лъжичка сол
3 яйчни жълтъка
1 и ½ супени лъжици масло или 25 грама
Допълнително за крема:
350 милилитра сладкарска сметана за
разбиване
За карамелената глазура:
4 супени лъжици гранулирана захар
За да направите палачинките:
В голяма купа поставете заедно всички продукти изброени за палачинките без едната чаша прясно мляко и водата. Разбийте с миксер продуктите на гладко тесто. Накрая прибавете млякото и водата, като смесвате с тел за разбиване, докато тестото е готово. Може да се наложи да добавите още малко течност или да я намалите, преценете това в процеса на приготвяне.
4 супени лъжици гранулирана захар
В голяма купа поставете заедно всички продукти изброени за палачинките без едната чаша прясно мляко и водата. Разбийте с миксер продуктите на гладко тесто. Накрая прибавете млякото и водата, като смесвате с тел за разбиване, докато тестото е готово. Може да се наложи да добавите още малко течност или да я намалите, преценете това в процеса на приготвяне.
Покрийте палачинковото тесто и го поставете в хладилника, докато приготвите крема.
За да приготвите крема, поставете 1 чаша от млякото в рецептата в малка тенджерка на котлона заедно със захарта.
В средна купа смесете жълтъците,
нишестето, солта и ½ чаена чаша студено прясно мляко. Поставете ги на среден
огън на котлона. Разбъркайте много добре сместа, така че да няма никакви бучки.
За да сте сигурни, че сместа е гладка я прецедете. Прибавете жълтъците с
нишестето и прясното мляко при затопленото прясно мляко със захарта и бъркайте
непрекъснато, докато крема се сгъсти.
След като е готов, прибавете маслото
и разбъркайте, докато се стопи напълно.
Поставете по повърхността на крема
найлоново стреч фолио и го оставете да изстине напълно.
Изпържете палачинките и от двете
страни по стандартния начин, като преди да поставите тесто в тигана, намазвайте
с малко мазнина. Наредете палачинките една върху друга и ги оставете да се
охладят добре.
След като крема е напълно охладен,
разбийте сметаната и я добавете към него.
Сглобете тортата директно върху
удобен съд за сервиране. Поставяйте по 3 супени лъжици с връх от крема върху
всяка палачинка и го намазвайте равномерно.
Поставете тортата в хладилника за
няколко часа.
Преди да сервирате, разпределете захарта
по повърхността на тортата и я карамелизирайте, с помощта на готварска горелка.
Разкошна тортичка, Танче! :) Имам един въпрос към теб - за да декорираш с розичките и цветятата какъв крем си ползвала - същият като за намазване на палачинките или само с краве масло. Купих си и аз такива накрайници, но засега не ми се получават декорациите.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Светле! Крема с който декорирах е 1 част масло(около 60 грама), 1 част крема сирене, 100 грама пудра захар и 100 милилтра добре разбита сладкарска сметана. И на мен крема не ми беше перфектен, но все още се уча опитвам различни варианти :) ще се научим, важното е човек да има желание :) Прегръдка!
ИзтриванеТанче,
ОтговорИзтриванеистински разкош и тази палачинкова торта.Чудесна и много красиво декорирана.
Поздрави и успешна нова седмица !
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеПриготвих тази торта преди няколко дни по повод рождения ми ден. Почерпих с нея близките у дома. И както винаги с вашите рецепти, резултатът е отличен. Тъй като нямам все още готварска горелка, отгоре декорирах обилно с крема, който сте посочили в коментарите. Стана страхотна торта. И някак ефирна на вкус. Продължавайте все така да ни вдъхновявате! И една молба- ако не ви затруднявам, бихте ли ми препоръчали горелка.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Здравейте, Боряна и благодаря за доверието и хубавите думи! Много се радвам, че моите рецептите ви допадат :) Ако сте от София, веднага се сещам за магазин Еноком М, в който преди няколко дни видях горелка, която беше и на достъпна цена. А най-лесно е да потърсите онлайн и да си поръчате малка, която се пълни с газ за запалки, такава е идеална за домашни условия. Мисля че и в VIVRE съм виждала горелки.
ИзтриванеПоздрави и усмихнат уйкенд Ви желая!
Много нежна с тези цветя...
ОтговорИзтриване