На днешния прекрасен ден, искам да пожелая на всички Вас здраве, щастие, усмивки и много топлина в сърцата!
Бъдете благословени, обичани и обичащи!
600 грама бяло брашно
350 милилитра хладка вода
20 грама свежа мая¾ супена лъжица сол
1 и ½ супени лъжици захар
3 супени лъжици слънчогледово олио
сусам за поръсване (по желание)
В малък съд, разбъркайте добре половината от хладката вода, маята, захарта и две супени лъжици от брашното. Покрийте съда с чиста кърпа и го оставете настрани, докато маята се активира.
Прибавете към активираната мая останалата хладка вода, слънчогледовото олио и разбъркайте добре.
Направете по средата на брашното кладенче и изсипете течните съставки в него. Разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Изсипете тестото върху добре набрашнен плод и го омесете, докато спре да се лепи по ръцете ви, но все още е меко.
Поставете готовото тесто в набрашнена купа и го покрийте с чиста кърпа.
Оставете тестото на топло място да втасва, докато удвои обема си.
Намажете добре тавичка за печене с диаметър 25 сантиметра.
След като тестото е втасало, оформете питка според вашия вкус в предварително подготвената тавичка. Оставете питката да втасва за 40 минути на топло, покрита с чиста памучна кърпа.
Поставете втасалата питка в студена фурна и включете температурата на 200⁰С. Печете на тази температура 10 минути и след това намалете топлината на 180⁰С, печете до готовност или още около 30-35 минути.
Тук са питки, които съм приготвяла от същото тесто, но оформени по друг начин.
Да ви е сладко!
Танче,
ОтговорИзтриванечудесна постна питка.Много красива, за чудесен празник.
Честито Рождество Христово !
Благодаря ти, Ели!
ИзтриванеЧестито Рождество! Бъди здрава и много щастлива!
Много е красива! Поредното доказателство, че и постните питки може да имат примамлив вид!
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово и приятно посрещане на Новата година, Танче!
Благодаря, Инче! Честита Коледа и теб и семейството ти!
Изтриване