Необходими продукти:
За 4-тири
порции
За първия
слой:
10 грама
желатин
300
милилитра сок от боровинки
100
милилитра вино розе
2 чаени
лъжички захар
2 супени
лъжици боровинки
За втория и третия слой:
8 грама желатин
200
милилитра сметана 30% масленост
200 грама
заквасена сметана
50 грама бял
шоколад
3 супени
лъжици боровинки
2 супени
лъжици захар
Приготвяне:
Пригответе 4
удобни форми с вместимост 200 милилитра с незалепващо покритие.
Накиснете
желатина за първия слой в 100 милилитра студен боровинков сок. Когато желатина
набъбне го затоплете леко в микровълнова фурна, докато стане прозрачен и го
прибавете към топлото розе. Прибавете и останалия боровинков сок и разбъркайте
добре.
За втория и
третия слой, накиснете желатина във 100 милилитра студена сметана. Когато
набъне, затоплете леко в микровълновата фурна, докато желатина стане прозрачен.
Кипнете на котлона останалата течна сметана, махнете я от огъня и прибавете към
нея шоколада. Прибавете към тях и сметаната с желатина. Накрая прибавете заквасената сметана и захарта и разбъркайте много добре. Разделете сместта на две равни
части и прибавете към едната част боровинките. Пасирайте до гладък крем.
Налейте по
един пръст от боровинковото желе във формите определени за приготвяне на
панакотата. Поставете формите в хладилника, за да стегне. Подредете на един ред
върху желето от боровинките и полейте отново с желе. Оставете в хладилника,
за да се охлади отново.
След това
изсипете от боровинковия крем и отново приберете в хладилника, докато се
желира.
Последно разпределете и белия крем върху боровинковия и приберете панакотата в хладилника за 2 часа.
За да
сервирате панакотата, потопете формичките за 5-10 секунди във вряла вода и ги
обърнете върху подходяща чиния.
Да ви е
сладко!
Красив лек десерт, майсторка си, Танче!
ОтговорИзтриване