2 яйца
1 яйчен белтък
150 грама масло, на стайна температура
1 яйчен белтък
150 грама масло, на стайна температура
1 чаена
лъжичка захар
1 и ½ чаени чаши брашно
1 и ½ чаени чаши брашно
2 супени
лъжици царевично нишесте
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
½ чаена чаша
брашно за доомесване
За плънката:
100 грама добре оцедено сирене фета
½ чаена
лъжичка черен пипер
½ чаена
лъжичка сладък червен пипер
½ връзка магданоз
1 жълтък за намазване на соленките преди печене
1-2 супени лъжици сусам
Начин на приготвяне:
Поставете мекото масло, захарта и яйцата в средна купа. Разбъркайте с помощта на вилица, докато яйцата се разбият добре и се смесят с маслото.
½ връзка магданоз
1 жълтък за намазване на соленките преди печене
1-2 супени лъжици сусам
Начин на приготвяне:
Поставете мекото масло, захарта и яйцата в средна купа. Разбъркайте с помощта на вилица, докато яйцата се разбият добре и се смесят с маслото.
В малка купа
смесете брашното, нишестето, солта и бакпулвера, и ги добавете към маслото и
яйцата.
Омесете тестото с ръце, като добавите и останалото брашно постепенно, докато получите много меко тесто. (Турците казват, че тестото трябва да е меко колкото меката възглавничка на ухото. Така че винаги можете да проверите, дали е с необходимата мекота :)
Натрошете фета сиренето в купа, добавете ситно нарязания магданоз и овкусете с черния и червения пипер, разбъркайте.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Откъсвайте парчета тесто с големината на голям орех с ръцете си. С длани приплеснете тестото и поставете една чаена лъжичка от плънката по средата. Прищипете краищата на тестото, така че плънката да остане вътре.
Омесете тестото с ръце, като добавите и останалото брашно постепенно, докато получите много меко тесто. (Турците казват, че тестото трябва да е меко колкото меката възглавничка на ухото. Така че винаги можете да проверите, дали е с необходимата мекота :)
Натрошете фета сиренето в купа, добавете ситно нарязания магданоз и овкусете с черния и червения пипер, разбъркайте.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Откъсвайте парчета тесто с големината на голям орех с ръцете си. С длани приплеснете тестото и поставете една чаена лъжичка от плънката по средата. Прищипете краищата на тестото, така че плънката да остане вътре.
Така
оформените соленки, подредете в голяма тава постлана с хартия за печене. Намажете
всяка соленка с разбития жълтък и поръсете със сусам. Печете соленките в предварително
загрятата фурна до златисто кафяво.
Приятен
апетит, ако ви изкушат да ги приготвите!
Дали нещо остана и за мен? Чудесна презентация, Танче!
ОтговорИзтриванеТанче,
ОтговорИзтриваневсичко при теб изглежда толкова прекрасно, вкусно, добре снимано и презентирано.Чудесна рецепта.И аз използвам много и различна зеленина във всяка рецепта.Зеленината е здраве, особено прясната и трябва да се научим по - често да я влагаме в рецептите.
Поздрави !
Много са апетитни тези сиренки, Танче!
ОтговорИзтриванеОт много време се каня да спретна едни сиренки и така и не стигам до там. Но тези кадри сега няма да ми дадат мира!
Много усмивки и прегръдки ти пращам!