събота, 23 януари 2016 г.

Панакота с какао (Cacao panna cotta)



Необходими продукти:

чаша (80 милилитра) студена вода
3 супени лъжици желатин на прах
2 чаши (500 милилитра) сметана
чаша (330 грама) фина
захар
2 чаени лъжички
ванилов екстракт
1 чаша (100 грама) хубаво натурално какао

1 чаша (250 милилитра) прясно мляко

Приготвяне:

Поставете водата в малка купа, поръсете желатина и разбъркайте. Оставете го в продължение на 5 минути или докато абсорбира водата.

Поставете сметаната, захарта и какаото в малка тенджера на средна температура и разбъркайте, за да се смесят добре. Загрейте докато кипне, като периодично разбърквате. Махнете от огъня и добавете желатина и ванилията, разбъркайте добре. Прецедете сместа през цедка, ако са се появили малки бучки от какото, за да стане сместа абсолютно гладка. Прибавете млякото и отново разбъркайте, до еднородна смес.

Изсипете крема в шест силиконови формички или други, каквито имате подходящи за крем.

Поставете ги в хладилника за 4-5 часа или докато панакотата стегне.

Можете да обърнете крема в чиния или да го сервирате направо във формичките.
Поръсете с какао и замразени боровинки, ако ви се намира.

8 коментара:

  1. Таничка, чудесна панакота!
    И поднесена перфектно!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастична визия!
    С пожелания за уютна и приказна неделя!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, страхотна панакота! А тези боровинки как й отиват :)
    Поздрави и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Светле :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Танче, как съм могла да пропусна тази прелест! :)
    Уникална панакота! Един път много неуспешно я направих, стана като бетон, но твоята е много нежна и топяща се! Ще пробвам и твоят вариант.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Светле, аз съм правила няколко пъти, но честно да ти кажа, тази ми е любима! Нежна е като кадифе и се топи в устата :)
    Благодаря ти, мила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване