Това са меденките, които приготвям всяка Коледа, но още не съм споделяла в блога си. Рецептата е от старите тефтери, още баба ми ги приготвяше по този начин. На всичките ми приятелки също, това е любимата рецепта от години.
Сигурна съм, че и вие ще я харесате!
Необходими продукти:
2 яйца
1 чаена чаша светло кафява ситна захар½ чаена чаша меко масло
½ чаена чаша олио
½ чаена чаша течен мед
1 чаена лъжичка смесена подправка (индийско орехче, карамфил, анасон, кардамон, канела, джинджифил)
1 чаена лъжичка джинджифил
½ чаена лъжичка канела
½ чаена лъжица сода
1 и ½ чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжица сол
около 700 грама обикновено брашно
За плънката:
100 грама меко
масло
1 чаена чаша
орехииздълбаното тесто от меденките направени на ситни трохи
1 супена лъжица мед
¾ чаена чаша прясно мляко
Приготвяне:
Прибавете мекото масло и олиото и отново разбийте.
В друга купа смесете 500 грама брашно с подправките, содата, солта и бакпулвера.
Изсипете брашното към мокрите съставки и разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Добавете брашно, колкото е необходимо, докато получите меко тесто, от което можете да оформяте топчета, без да полепва по ръцете ви.
За да
приготвите тестото, разбийте с кухненска тел яйцата, захарта и меда, докато
захарта почти се стопи.
Прибавете мекото масло и олиото и отново разбийте.
В друга купа смесете 500 грама брашно с подправките, содата, солта и бакпулвера.
Изсипете брашното към мокрите съставки и разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Добавете брашно, колкото е необходимо, докато получите меко тесто, от което можете да оформяте топчета, без да полепва по ръцете ви.
Застелете
две големи тави с хартия за печене.
Включете
фурната да загрява на 180⁰С.
Започнете да
оформяте тестото на топчета с размера на малък орех и да ги подреждате върху
тавите. Оставяйте по три сантиметра разстояние между меденките, защото леко ще
увеличат обеме си, докато се пекат.
Поставете
тавата в предварително загрятата фурна. Печете меденките 15-17 минути или
докато се зачервят леко.
Веднага след
като ги извадите от фурната, докато са още топли, издълбайте с остър нож дупка
във всяка меденка от долната страна.
За да
направите крема, смелете орехите и издълбаните части тесто от меденките в
блендер. Смесете ги с маслото и добавете меда и прясното мляко. Разбъркайте,
докато получите крем.
Слепете
меденките две по две с крема и ги поставете в метални кутии с капак. Оставете
ги за едно денонощие, докато омекнат и се насладете на най-вкусните меденки
на света!
За декорация използвах 200 грама черен шоколад, две супени лъжици масло и една супена лъжица глюкоза. Поставих всичко на водна пара и разбърках, докато получих гладка, еднородна смес. Изчаках шоколада да изстине и потопих меденките от едната страна за повече разкош, но това не е задължително, защото са перфектни и топящи се в устата още на следващия ден и без шоколадовата глазура.
Можете да съхраните меденките до две седмици в добре затворени метални кутии в хладно помещение.
Точно при Люси ги гледах. Наистина, меденките от нашето детство.Прекрасно са твоите!
ОтговорИзтриванеЕх, как ме разчуствахте, значииии!
Заръчвам на мама да ги прави :)
Аз пък научих тази рецепта преди няколко години от колежка, мама и баба не са правили такива сладки. Много са чаровни твоите с тази глазура, Танче!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за рецептата Таня!
ОтговорИзтриванеПравила съм ги преди години ... и сега пак ще ги направя :)
Здравейте, в рецептата се споменава бакпулвер, но не е посочено количеството?
ОтговорИзтриванеРедактирах рецептата, съжалявам за пропуска.
Изтриване