Тази торта е вдъхновена от
неустоимото тирамису на Нели Колева, което ме накара дни на ред да мисля за
него и трябваше или дословно да копирам рецептата или да приготвя нещо подобно,
в противен случай щях да си причиня още дълги моменти на блян и безсънни нощи J
Благодаря ти Нели за тази идея и този
божествен крем, който сигурна съм и не преувеличавам, всеки човек трябва поне
веднъж в живота си да опита !!!
Необходими продукти:
2 големи пакета бисквити
500 грама пюре от тиква500 грама Маскарпоне, на стайна температура
250 грама сладка сметана за разбиване, добре изстудена
½ чаена лъжичка индийско орехче
2 супени лъжици ванилова захар
6 – 7 супени лъжици пудра захар
За глазурата:
200 милилитра млечна сметана
За шоколадовата заливка,
сметаната се загрява до кипене и към нея се добавя начупения шоколад. Оставя се
за няколко минути, докато шоколада се стопи и след това с тел за разбиване се
разбърква, докато се получи гладък крем. Оставя се настрани, докато изстине до
стайна температура и ни потрябва.
500 грама тиква се обелва и се нарязва на малки парченца. Поставя се в тенджера с два пръста вода и се вари на много слаб огън под капак, докато омекне. След като е готова, водата се оцежда и тиквата се пасира до гладко пюре. Оставя се настрани да изстине до стайна температура.
Маскарпонето се разбърква, с
помощта на кухненска тел за разбиване и към него се прибавят индийското орехче,
ваниловата и пудрата захар.
Към Маскарпонето се прибавя
и пюрето от тиква, разбърква се.Сметаната се разбива на пухкав, средно твърд крем и се добавя на няколко пъти към гладкия крем от тиква и Маскарпоне.
В подходяща правоъгълна тавичка (в моя случай, керамична форма за печене), се поставят две-три супени лъжици от крема
и се разстила равномерно много тънко. Този слой служи само да залепнат
бисквитите за формата.
Отгоре се нареждат бисквити
плътно една до друга. Върху тях се разпределя 1/5 част от крема. Отново следва
ред бисквити и така, докато количествата се изчерпат. Най-горния слой с крем се
изравнява добре.
Върху така подредената торта се
изсипва изстиналия шоколадов ганаш и формата се прибира в хладилника за една нощ.
При сервиране се поръсва с натурално какао по желание.
Перфектното парче!
ОтговорИзтриванеЧудесно е, Таничка!
Сърдечни поздрави!
Наистина перфектното парче:)
ОтговорИзтриванеЧудесно ! 👌
ОтговорИзтриванеМмм...перфектно парче, снимки, всичко!
ОтговорИзтриванеБраво, Танче!
Поздрави :)
И аз напоследък съм на тема бисквитени торти, Танче, и много ми харесва твоето предложение! То къде ще отидат последните бурканчета тиквено пюре! Прегръдка, мила!
ОтговорИзтриванеКакво значи 2 големи пакета бисквити? Колко да са като грамаж? Защото "Закуска" и "Житен дар" са доста различни? Иначе рецептата е чудесна и непременно ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеБисквитите са Petit Beurre на Papadopoulou и всеки пакет е по 225 грама.
ИзтриванеБлагодаря, Таня.
ИзтриванеЕ, перфектното парче торта! Така красиво и фотогенично :) Вълшебница си ти, друго не мога да кажа! Поздрав най- сърдечен!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че харесахте тортичката :) Аз се влюбих във вкуса и не само аз, всеки който я опита!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
Желая ви сладък, усмихнат и слънчев ден :)
Е как кажете ми да си направя от тази вкусотия, като моята няма да изглежда така:))((
ОтговорИзтриванеУжасни подстрекателки сте с Нели!
И...тази лъжичка май аз съм я отхапала, от лакомия!
Еее, уцели ме в десетката!Ще се пробва убезателно!
ОтговорИзтриванеРецептата е чудесна! Правя тортата вече три пъти и докато има тикви на пазара, ще продължавам. Благодаря за прекрасната идея! Юлия
ОтговорИзтриване