петък, 11 септември 2015 г.

Бананов кейк с брашно от лимец



Необходими продукти:
 
2 узрели банани, средни по големина
2 големи яйца
80 милилитра рапично олио
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
100 грама брашно от лимец
60 грама смлени бадеми
60 грама смлени орехи
50 грама кокосови стърготини
150 грама кафява захар
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
 
За глазурата:
 
200 грама крема сирене
100 грама заквасена сметана
¼ чаена чаша кленов сироп
Семената от ½ ванилова шушулка

Приготвяне:
 
Включете фурната да загрява на 180°С. Постелете квадратна или правоъгълна форма с хартия за печене. Размера и трябва да бъде приблизително 25 на 25 сантиметра.

Разбъркайте с кухненска тел яйцата, рапичното олио, смачканите банани и ваниловия ексктракт.
Смелете в блендер 60 грама белени или филирани бадеми и 60 грама орехови ядки. Смесете всички сухи съставки в голяма купа. Добавете течните съставки. Разбъркайте всичко много добре заедно със силиконова шпатула, като се уверите, че няма сухи бучки в тестото.
Изсипете тесто в подготвената тавичка и печете в продължение на 35-40 минути, докато дървен шиш поставен в центъра излиза чист при тест за изпичане и кейка е еластичен на допир. Нека тортата се охлади напълно, преди да поставите глазурата.
 
За да направите глазурата смесете всичко заедно и разбъркайте с кухненска тел.
 
Как само течността от заквасената сметана и крема сиренето попи в кейка и как ухае на ванилия и ядки, направо се топи в устата. Невероятен бананов кейк и дори не е нужно да се използва миксер ;)

7 коментара:

  1. Танче, поредното пиршество... И като знам каква магия е, като заухае на сладкиш с банани от фурната... Прегръдки и да ви е сладко вкъщи! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен е кейка Танче!! Аз все още плахо се отнасям към лимеца, защото ми се струва, че трудно ще приемат вкуса му у дома. Но с твоето изкушение още повече ме надъхваш да опитам. И то съвсем скоро!!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен е! Взимам си едно квадратче, Танче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много добра и вкусна идея,а реализацията е просто неустоима.....
    Поздрави,Таня!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда много изкушаващо този богат на продукти и аромати кейк, Танче!

    ОтговорИзтриване
  6. Препоръчвам да опитате този кейк. Ако някой го направи, споделете впечатления :)
    На нас вкъщи много ни хареса и вече няколко пъти го приготвям. Не знам дали е по-здравословен, но със сигурност вкуса му е много по-различен от сладкиш с бяло брашно и структурата му е много крехка. Аромата на ядки е още един незаменим плюс :)
    Благодаря ви момичета!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е най-съвършения кейк, който съм правила. Вкусът му е неустоим, а вкъщи изчезна за секунди. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване