Необходими продукти:
2 узрели
банани, средни по големина
2 големи
яйца
80 милилитра
рапично олио
2 чаени
лъжички екстракт от ванилия
100 грама
брашно от лимец
60 грама
смлени бадеми
60 грама
смлени орехи
50 грама
кокосови стърготини
150 грама
кафява захар
1 и ½ чаени
лъжички бакпулвер
½ чаена
лъжичка сода бикарбонат
½ чаена
лъжичка сол
За глазурата:
200 грама
крема сирене
100 грама
заквасена сметана
¼ чаена чаша
кленов сироп
Семената от
½ ванилова шушулка
Включете
фурната да загрява на 180°С. Постелете квадратна или правоъгълна форма с хартия
за печене. Размера и трябва да бъде приблизително 25 на 25 сантиметра.
Разбъркайте
с кухненска тел яйцата, рапичното олио, смачканите банани и ваниловия
ексктракт.
Смелете в
блендер 60 грама белени или филирани бадеми и 60 грама орехови ядки. Смесете всички
сухи съставки в голяма купа. Добавете течните съставки. Разбъркайте всичко
много добре заедно със силиконова шпатула, като се уверите, че няма сухи бучки в
тестото.
Изсипете
тесто в подготвената тавичка и печете в продължение на 35-40 минути, докато дървен
шиш поставен в центъра излиза чист при тест за изпичане и кейка е еластичен на допир. Нека
тортата се охлади напълно, преди да поставите глазурата.
За да направите
глазурата смесете всичко заедно и разбъркайте с кухненска тел.
Танче, поредното пиршество... И като знам каква магия е, като заухае на сладкиш с банани от фурната... Прегръдки и да ви е сладко вкъщи! :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е кейка Танче!! Аз все още плахо се отнасям към лимеца, защото ми се струва, че трудно ще приемат вкуса му у дома. Но с твоето изкушение още повече ме надъхваш да опитам. И то съвсем скоро!!
ОтговорИзтриванеПоздрави!!
Страхотен е! Взимам си едно квадратче, Танче!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много добра и вкусна идея,а реализацията е просто неустоима.....
ОтговорИзтриванеПоздрави,Таня!
Изглежда много изкушаващо този богат на продукти и аромати кейк, Танче!
ОтговорИзтриванеПрепоръчвам да опитате този кейк. Ако някой го направи, споделете впечатления :)
ОтговорИзтриванеНа нас вкъщи много ни хареса и вече няколко пъти го приготвям. Не знам дали е по-здравословен, но със сигурност вкуса му е много по-различен от сладкиш с бяло брашно и структурата му е много крехка. Аромата на ядки е още един незаменим плюс :)
Благодаря ви момичета!
Прегръдки!
Това е най-съвършения кейк, който съм правила. Вкусът му е неустоим, а вкъщи изчезна за секунди. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриване