Необходими продукти:
¾ кофичка заквасена сметана
60 милилитра
топла вода
300
милилитра прясно мляко
2 яйца
100
милилитра олио
1 кубче
свежа мая
2 и ½ супени
лъжици захар
1 и ½ супени
лъжици сол
1 килограм
брашно + за доомесване
За плънката:
300 грама бяло саламурено сирене, добре оцедено от водата
150 грама настърган кашкавал
150 грама настърган кашкавал
3 яйца
70 грама разтопено масло
яйце за намазване
сусам за поръсване
сусам за поръсване
Начин на
приготвяне:
Затоплете прясното мляко леко. Прибавете в него маята, захарта и няколко супени лъжици от брашното, разбъркайте добре и оставете настрани за 10 минути, докато сместа изпълни купата.
Затоплете прясното мляко леко. Прибавете в него маята, захарта и няколко супени лъжици от брашното, разбъркайте добре и оставете настрани за 10 минути, докато сместа изпълни купата.
Добавете
топлата вода към заквасената и разбъркайте, за да получите гъст айран.
След това
добавете олиото към айрана и разбъркайте. В отделна купа разбийте яйцата
леко. В голяма купа, смесете половината от брашното и солта, направете по
средата кладенче. Изсипете в него втасалата мая, айрана с олиото, яйцата и
разбъркайте с помощта на дървена лъжица. След това омесете, докато тестото стане меко и еластично.
Намажете купа с мазнина и поставете тестото в нея. Покрийте купата с
пластмасово фолио и оставете за един и половина часа на топло място, докато
удвои обема си.
Размесете
тестото върху леко набрашнена повърхност и го разделете на три части, като
едната част трябва да бъде малко по-голяма от другите две. Оформете ги на
топки. Поставете ги върху леко набрашнен плот и ги покрийте с пластмасово фолио, оставете
топките тесто за 15-20 минути, докато се отпусне тестото. Трябва да бухне отново.
Разточете
най-голямото парче тесто малко по-голямо от размера на тавата, в която ще
оформите тутманика. Намажете тавата с разтопено масло и поставете тестото така че
краищата му да стърчат навън.
Намажете
тестото по цялата повърхност хубаво с масло и поръсете с половината натрошено
сирене и половината от настъргания кашкавал. На тънка струйка полейте хаотично почти половината от добре разбитите яйца върху сиренето и кашкавала. Разточете и поставете следващото парче тесто, което трябва да бъде с размера на тавата. Отново намажете добре с масло,
поръсете с останалото сирене и отново посипете с лъжица на тънка струйка от
яйцата. Заделете малка част от тях за намазване на тутманика отгоре.
С оставените
краища на тестото от първата кора, затворете тутманика от всички страни (като пай) и прещипете краищата. С много остър нож нарежете
тутманика на парчета, като не стигате до края. Намажете с разбитото яйце и поръсете със сусам.
Поставете
тутманика в студена фурна. Печете първоначално на 210°С
за 10
минути, а след това намалете топлината на 190°С и печете още 35–40 минути,
докато получите кафеникаво златист загар.
От тестото ми остана малко и оформих три малки "маргаритени питки", като в плънката добавих и малко ситно нарязан див чесън.
Сервирайте със студено айрянче и да ви е сладко J
Точно с айрянче обичам солени и тестени вкусотии. :) Таничка, страхотен тутманик! Отмъквам две парченца за споделена закуска утре. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и лека вечер!
Много ти благодаря, Гери :)
ИзтриванеЧудесен е, Танче! Обожавам тестени изделия, но летния сезон правя все по - рядко. Ще се насладя на снимките ти, докато се наканя да си направя.
ОтговорИзтриванеСигурно е много пухкаво тестото с тази сметана?!
Прегръдки и хубав ден.
Няма лято няма зима, Габчо, като дойде третия член на семейството, ще правиш по всяко време :) Като каже мамо искам и мама, ще не ще започва да приготвя всичко!
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Поздрави!
Точно това ще приготвя първо след като се върнем в Баку. Въпреки, че напълно отказах тестените неща, от едно парче толкова вкусен тутманик с чаша айран не мога да се откажа.
ОтговорИзтриванеЧудесен е , Танче, както всичко което показваш!
Поздрави и прегръдки!
И аз все се надявам да ги откажа, Алечка, но само да ми замирише на прясно изпечено тесто и коленете ми омекват :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдка!
Ай, ай, Таничка каква вкусна закуска има тук! Прекрасен тутманик! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного вкусен и така го нагиздих, че нямаше как да не го покажа :) Ако и снимките ми бяха малко по-хубави щеше да е още по-добре, но нищо другият път!
ИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Поздрави!
Прияде ми се, Тане, от твоя тутманик! Голяма вкуснотийка изглежда. А питката е направо прелест!
ОтговорИзтриванеВале, грабвай едно парченце за сега, а когато имаш време ще приготвиш на домочадието :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Танче,със сигурност се топи в устата този твой тутманик,разкошен е,а маргаритката е хем красива и закачлива,хем вкусна,поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, скъпа Роси :) Много се радвам, че ти харесва!
ИзтриванеПрегръдки!
Ами думи нямам- идеалната неделна закуска, Танче!
ОтговорИзтриванеПък и ги плетеш едни, през три пръта преплиташ;)
Прегръдка!
Дааа, така съм го оплела, че докато го разплета и той свърши :)
ИзтриванеГолеми лакомници си имам покрай мен.
Прегръдки!
Едно от любимите ми тестени изделия - тутманик! Страхотен е, Таничка! Ама аз не се и изненадвам! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, мила! Коментара ти ми прозвуча като доверие, много драго ми стана, да знаеш :)
ИзтриванеПрегръдки и слънчев ден, Люси!
Тутманика е едно от тестените изделия, с които съм израснала и все още обожавам :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е твоя, Таня, много пухкав и с прекрасна коричка! А маргаритката е много интересна :) Все се каня да оформя една такава и все забравям :)
Поздрави и хубав следобед!
Изключително съблазняващ тутманик!!! Ох, как обичам всичко приготвено от тесто... :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдка, мила!
Неустоима вкусотия и красота, Таня! Не мога да откъсна очи от коричката... Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеПерфектната за мен закуска, Танче! И аз през лятото правя по-малко тестени неща, но точно тогава с тестото се работи много лесно, защото втасва за нула време. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Чудесна идея, майсторско изпълнение и неустоимо апетитно представяне...
ОтговорИзтриванеЦялата серия нови предложения са страхотни -
поздрави за теб, Таня и благодаря за удоволствието!
Танче, неустоим е тутманика ти...маргаритката също!
ОтговорИзтриване