3 чаши брашно
¼ чаша неподсладено какао на прах
2 чаени лъжички бакпулвер
¼ чаена лъжичка сода за хляб
¾ чаена лъжичка сол
¾ чаша масло, меко
1 и ⅓ чаши захар
3 големи яйца
1 супена лъжица пълномаслено мляко
1 чаена лъжичка ванилия
семената от половин шушулка ванилия
2 чаени лъжички лимонов сок
1 супена лъжица червена боя за храна
1 чаша бял шоколад нарязан на дребни парченца или шоколадов чипс
½ чаша пудра захар
Приготвяне:В голяма купа смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта, разбъркайте добре и оставете настрана.
В друга купа с помощта на миксер, разбийте мекото масло и захарта заедно, докато сместа избледнее и стане пухкава. Добавете яйцата едно по едно и продължете да разбивате на ниска степен след всяко, докато се поеме напълно. Добавете млякото, лимоновия сок, семената от ваниловата шушулка, екстракта от ванилия и хранителната боя, разбъркайте съвсем за кратко с миксера, за да се смеси всичко. Прибавете парченцата шоколад, разбъркайте ги. Добавете и сухите съставки и с помощта на дървена лъжица разбъркайте всичко, докато всичко се смеси, не прекалявайте с разбъркването. Охладете тестото в продължение на 2 часа в хладилника, преди да оформите сладките.
Загрейте фурната до 180°С.
Направете топчета от тестото около 3 сантиметра в диаметър и ги оваляйте с дебел слой пудра захар. Поставете ги върху голяма тава постлана с лист хартия за печене. Печете в продължение на 12-13 минути. Оставете сладките да се охладят в тавата за 3-4 минути, а след това ги преместете върху решетка, докато изстинат напълно.
В друга купа с помощта на миксер, разбийте мекото масло и захарта заедно, докато сместа избледнее и стане пухкава. Добавете яйцата едно по едно и продължете да разбивате на ниска степен след всяко, докато се поеме напълно. Добавете млякото, лимоновия сок, семената от ваниловата шушулка, екстракта от ванилия и хранителната боя, разбъркайте съвсем за кратко с миксера, за да се смеси всичко. Прибавете парченцата шоколад, разбъркайте ги. Добавете и сухите съставки и с помощта на дървена лъжица разбъркайте всичко, докато всичко се смеси, не прекалявайте с разбъркването. Охладете тестото в продължение на 2 часа в хладилника, преди да оформите сладките.
Загрейте фурната до 180°С.
Направете топчета от тестото около 3 сантиметра в диаметър и ги оваляйте с дебел слой пудра захар. Поставете ги върху голяма тава постлана с лист хартия за печене. Печете в продължение на 12-13 минути. Оставете сладките да се охладят в тавата за 3-4 минути, а след това ги преместете върху решетка, докато изстинат напълно.
Страхотно червено и страхотни сладки, Таничка! :))
ОтговорИзтриванеМного красиво ще изглеждат на трапезата на празнуващите около края на седмицата, независимо кой празник са избрали!
Успешна и топла седмица! :)
Радвам се, че мислиш така, Ели!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави!
И кооолко сочни изглеждат само! Представям си малкият човек колко е бил щастлив с тези ефектни бисквитки! Ама и аз бих била, съвсем малко по-голяма съм от него (на акъл, на години не е важно). ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Таничка, чудесни сладки!
П.П. А колко малък е всъщност господинът? Че той може и да не е толкова малък вече, колкото е в моята главица... ;)
:) Точно, щях да ти кажа, че той човека вече по девойки се заглежда :) Ще стане на 15 след два месеца, Гери :) Но само се прави на голям, още си е на мама момчето :)
ИзтриванеОт сладките една кутия замина да почерпи приятелите, много ги харесахме всички!
Благодаря ти, мила!
Желая ти успешна нова седмица!
Да ме извиниш тогава пред господина, вече си е цял един мъж. :)
ИзтриванеА аз си мислех, че е между 5-7 годинки. То ти с такава обич и топлинка говориш за него, сякаш е още мъничък, мъничък. :)
Прегръдки, Таничка, и хубав ден!
:) Не е мъничък, но права си, Гери, обичта ми към него е безгранична!
ИзтриванеПрегръдки, любима Гери!
Красота! Таничка, така ефектни са се получили! Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :) от цвета ще да е ефекта.
ИзтриванеПоздрави!
Чудесни са! Отлагам приготвянето на сладки, мъфини и торта червено кадифе от толковаа много време. Оставам си всеки път с възхищението за наситените цветове, макар и не толкова здравословни. Не ги уважавам тези оцветители и това е.
ОтговорИзтриванеСнимките ти са много нежни и типично "любовни" като за месеца.
Поздрави!
И моето мнение е същото по отношение на боите, но това във всеки случай е не е причина да ме откаже да приготвя нещо различно и толкова очарователно :)
ИзтриванеУспокоението ми е, че не е ежедневие консумацията на такива храни, по скоро проблема е с останалите, които консумираме ежедневно.
Благодаря, Габи!
Поздрави!
Голяма красота, Танче! И аз не ги долюбвам оцветителите, но тези сладки трябва да се опитат! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Радост! Права си за боите.
ИзтриванеПриятен ден ти желая!
Танче, очарователни са, много са симпатични!
ОтговорИзтриванеА малкия господин вече никак не е малък, вече спокойно минава в графа "опора на мама", а не "момчето на мама":)) Ама такива сме си майките - и моята 23 годишна госпожица си е още "момиченцето на мама"...
Да са ни живи и здрави, Весе :) и разбира се, че ще ни бъдат и опора и глезанковци, та нали са нашите Слънца, възрастта е без значение :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Весе!
Прегръдка и хубав ден ти желая!
"Напуканите" сладки не са новост, Танче, но ти си подходила толкова творчески и си сътворила такава красота, че не можах да се нагледам! Снимките са като з аизложба, а сладките изглеждат толкова ппримамливи! Поздравления за майсторството!
ОтговорИзтриванеТолкова си мила, Валe :) Много щастлива ме направи, да знаеш :)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Танче,от тази разчупената си личи,че буквално се разтапят на небцето,страхотни сладки!И с тематичен цвят тъкмо за предстоящия празник!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси, имаш набито око :) Много нежна текстура и вкус имат сладките наистина. Радват и окото и набцето!
ИзтриванеЖелая ти приятна вечер!
Много ми харесват и сладките, и снимките, Танче! :) Идеално ще си подхождат със сутрешното ми кафенце. :)
ОтговорИзтриванеП.П. Пречетох коментарите на супичката и ме впечатли това списание, за което си споменала - с рецепти и снимки на блогъри. Би било много добра идея - при това без да се копира безразборно, както е сега...
Поздрави, Танче, и успешна седмица! :)
Много щеше да е хубаво да си имаме и ние такова, но... за сега да помечтаем :) Кой знае, може някой ден и това да се случи...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Светле!
Прегръдки!
Прекрасно изглеждат! Отдавна им се каня на "напуканите сладки" и май вече им дойде времето. Утре ще се опитам да спретна точно тези, но имам въпросче: Чашата, вероятно чаена, с която мерите с каква вместимост е - 200мл или 250мл?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително :)
Здравей, Дарина!
ИзтриванеИзвинявай, че закъснях с отговора.
Чашата която използвам винаги, е мерителна и съм си я купила от Джъмбо за някаква символична сума. Към нея има също така, 1/2 чаша, 1/3 и 1/4 чаши. Най-голямата е с вместимост 240 милилитра течност и 120 грама брашно. Все си мисля, че трябва да започна да измервам всичко с везната, но така ми е по удобно и съм свикнала по този начин.
Благодаря ти!
Желая ти весели празници!