неделя, 15 февруари 2015 г.

Пилешки гърди с рикота и моцарела върху ризото със сушени домати


Необходими продукти:

2 броя цели пилешки гърди
250 грама рикота
1 топка моцарела, около 130 грама, нарязана на тънки филийки
1 глава лук
1 стрък пресен лук
3 скилидки чесън
1 супена лъжица зърнеста горчица
1 супена лъжица мед
3 супени лъжици сметана
2 супени лъжици Марсала
чери домати
4 стръка магданоз
1 чаена лъжица сушен риган
4 супени лъжици зехтин
черен пипер и сол
1 чаена чаша пилешки бульон
 
Приготвяне:

Нарежете пилешките гърди на две през средата и всяко парче също разрежете напречно. Трябва да получите осем парчета.
Овкусете добре всяко парче със сол и черен пипер.
Загрейте две супени лъжици зехтин в незалепващ тиган и изпържете пилето до златисто кафяво и от двете страни. Извадете го и оставете на страни.
В същия тиган прибавете 1 супена лъжица зехтин и задушете лука и чесъна, нарязани на дребно като добавяте от време на време от бульона. Когато омекне, добавете горчицата и меда запържете за кратко. След това добавете сметаната и виното Марсала. Овкусете със сол и черен пипер.
Разбъркайте рикотата с две супени лъжици зехтин и овкусете с риган, сол и черен пипер.
Поставете парчетата пилешкото месо в тепсия. Помежду им подредете чери доматите. Върху пилето изсипете соса с горчица и Марсала. Върху всяко парче месо разпределете рикотата, а отгоре подредете моцарелата и поръсете с малко сол.
Поставете тавата във фурната и печете за 30-35 минути на 220°С.

За ризотото:
 
1 чаена чаша ориз Арборио
2 супени лъжици зехтин
½ глава лук нарязан на много ситно
1 малък морков нарязан на ситно
1200 милилитра пилешки бульон
½ чаена чаша сушени домати в зехтин
½ чаена чаша вино Марсала
сол и черен пипер
1 шепа нарязан магданоз
1 супена лъжица масло
4 супени лъжици настърган пармезан

Приготвяне:

В същия тиган, в който приготвяхте пилето, поставете зехтина, лука и морковите. Задушавайте, докато омекнат, като доливате по малко бульон от време - на време. Когато омекнат прибавете ориза, половин чаша от бульона и нарязаните сушени домати. Разбърквайте. Когато течността се изпари, добавете отново и отново разбъркайте. Така докато свърши цялото количество бульон. Към края добавете и виното и отново варете и разбърквайте. След като ориза е сварен с нежна кремообразна структура, но все още е леко al dente, добавете маслото, овкусете с черен пипер и сол на вкус и разбъркайте, за да се разпределят навсякъде. Прибавете настъргания пармезан, нарязания магданоз и разбъркайте.

Сервирайте ризотото топло и гарнирайте с парче пилешко филе. Полейте всяка порция с вкусния сос от пилето.



8 коментара:

  1. Много е вкусно отново при теб, Танче! Апетитно ястие тъкмо за обяд! :)
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз два пъти даже бих могла да хапвам от това - един път ризотото, един път пържолката. Та всяка част е толкова вкусна сама по себе си! А заедно... Чудо! :)
    Прегръдки, Танче!

    ОтговорИзтриване
  3. Е,Танче, голяма вкусотия! С твоите рецепти май ще се науча да готвя и по-разнообразно, и по-вкусно. Благодаря ти!
    Прегръдка за един усмихнат почивен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитно и предизвикателно предложение!
    Хубава нова седмица, Таня!

    ОтговорИзтриване
  5. Таничка, много обичам всяка твоя рецепта с италиански произход! И тази, като други е просто прекрасна! Направо се заоблизвах! Прегръдки от мен и ти пожелавам слънчева седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Превъзходно съчетание от пилешко със сметаново-горчичен сос,моцарела и рикота,истинско блаженство,Танче!В добавка с чудното ризото е повече от пир за душата!Хубава и вкусна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Таня, апетитно предложение отново!

    ОтговорИзтриване
  8. Светле, Гери, Хриси, Ина, Люси, Роси, Весела, много ви благодаря момичета!
    Изпитвам изключително влечение към средиземноморската кухня и всяко ястие ме вдъхновява за следващото :) Много се радвам, че харесахте рецептата!
    Желая ви хубав и ползотворен ден!

    ОтговорИзтриване