Необходими продукти:
40 г. мая
300 мл. хладка вода
1 с.л. меласа 700 г. бяло брашно + за домесване
200 г. пълнозърнесто брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. кафява захар
3 супени лъжици разтопено и охладено тесто
3 супени лъжици олио
Половин кофичка заквасена сметана, напълнена до горе с топла
вода и разбъркана на айран
За кръстчетата:
8 супени лъжици вода2 супени лъжици олио
1 щипка сол
3-4 супени лъжици брашно
За намазване: един жълтък разбит с една чаена лъжичка
прясно мляко.
Приготвяне:
Маята, меласата и хладката вода, разбъркваме в малка купа, докато получим еднородна смес. Към тях
прибавяме 4-5 супени лъжици брашно, разбъркваме с тел, докато брашното се разтвори и сместа е абсолютно гладка.
В голяма купа разбъркваме двата вида брашно със захарта и солта. По
средата правим кладенче и изсипваме постепенно и последователно от всички
предварително приготвени смеси, втасалата мая, разтопеното и охладено масло
смесено с олиото и заквасената сметана разбъркана с вода на айран. Междувременно
разбъркваме с дървена лъжица, докато тестото поеме всички съставки и се оформи
на топка в купата.
След това прехвърляме тестото върху набрашнен плод и го доомесваме
с още малко брашно, докато тестото спре да лепне по ръцете ни, но е още меко.
Намазваме дълбока купа с олио и прехвърляме тестото в нея.
Покриваме с найлоново кухненско фолио и оставяме тестото да втаса за 45-50
минути на топло.
Приготвяме си сместа за оформяне на кръстчетата, като
разбъркваме продуктите приготвени за целта, докато получим тесто с
консистенция, малко по-гъсто от палачинконво. Прехвърляме течното
тесто в найлонов пош.
Откъсваме от тестото парчета, които премерваме на кухненска
везна - всяка да бъде с еднакъв грамаж, така ще получим еднакви по големина
топки, които ще се изпекат равномерно.
Намазваме правоъгълна тава с масло и подреждаме в нея
тестото, което сме оформили на малки топки, моите бяха по 80 грама всяка. Оставяме и по малко разтояние между тях, за да имат място да втасват.
Оставяме питките за 30 минути на топло, докато изпълнят тавата.
Намазваме ги с разбития жълтък с прясно мляко и отгоре
оформяме кръстчета с тестото, което сме приготвили в пош.
Поставяме питките във фурната и пускаме на 200°С, докато
фурната загрее добре, около 10-15 минути. След това намаляваме топлината на
175°С и печем до готовност, около 30 минути.
Всичко си имат тези питки, прекрасен вкус и цвят, изкушаващ аромат и много пухкава и нежна текстура, препоръчвам ги.
Всичко си имат тези питки, прекрасен вкус и цвят, изкушаващ аромат и много пухкава и нежна текстура, препоръчвам ги.
Ох, Танче, нямаш равна на тестените неща! Само гледам и се облизвам! Страхотни са!
ОтговорИзтриванеЕх че ме похвали, Люси, изчервих се :) Много ти благодаря!
ИзтриванеПрегръдки!
Колко приказни са тия хлебчета, ама много ми харесват! Много интересна рецепта, с меласа никога не съм правила нищо, но никога не е късно! Прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Аз си направих експеримент с меласата, беше малко рисковано, защото питките не са сладки, ако бяха сладки щеше да е ОК, но и в солен вариант се получиха много добре.
ИзтриванеБлагодаря ти, Поли!
Прегръдка!
Тематично украсени,сякаш си закодирала благопожеланията си.....Браво,Таня!
ОтговорИзтриванеТочно така, Миленче :) Направих ги за празничния обяд на Никулден и реших, че е подходяща украсата.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Танче, толкова се радвам, че се запознах с теб днес! Ти си прекрасна, миличка! И сладкото ти момче също! Много, много съм щастлива!
ОтговорИзтриванеЩастливката съм аз и много ти благодаря за топлото отношение, точно както си те представях, ти си Слънчице, пълна с добронамереност и човечност, прекраснице :)
ИзтриванеГоляма прегръдка!
Като си имат всичко, аз пък нищо друго не искам да им добавям, Танче. Ей така, само хлебче ще си хапна. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Един малък капризен господин, който е доста придирчив към храната (моят син), направи точно така и попреяде с хлебчето, рибката от обяда остана за вечеря :) Правя много често хляб, точно заради него.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Желая ти успешна нова седмица , Гери!
Танче, ама много са апетитни, иде ми да се пресегна!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесват, Весе :) Благодаря!
ИзтриванеПоздрави!
Снимките са ти като за изложба, Танче! Превъзходни, майсторски фотографии! А питките просто мамят да си отхапеш! Страхотна майсторка си! Поздравления!
ОтговорИзтриванеВале, благодаря ти за милите думи :)
ИзтриванеПрегръдка!
Заскърца ми гладен тумбака при вида на тези невероятни питки,Танче,а уж обядвах стабилно,голям си изкусител!Питките са страхотни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила :) Какво повече да искам, щом действат така изкушаващо, значи работата е добре свършена ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Роси!
Танче, с удоволствие ще си хапна от вкусните питки, но и на сандвичите с маскарпоне няма да откажа. Прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Танче, почерпи се от всичко, което си харесаш :)
ИзтриванеХубав ден и на теб!
Снимката с маслото, Таничка, ах, Таничка, как можа така хубаво да я щракнеш?! Но те всичките са от прекрасна по-прекрасна, а питките, ах питките, колко са мекички и вкусни само. прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеКоментара ти ме усмихна широко, ама много широко :D
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Кате!
Прегръщам те!
Мога да се нахраня само със снимките ти, Таня - разкошни са новите ти предложения с чудесни рецепти, майсторско изпълнение и впечатляващо въздействащи снимки!
ОтговорИзтриванеМного комплименти за теб и хубави празнични дни!
Благодаря ти, Дианка :) Аз ти благодаря за хубавите думи и уважителното отношение!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Аз съм без думи!!! Ама наистина! Изглеждат съвършени, Танче!
ОтговорИзтриванеЕй, Мъхче, много си мила, благодаря ти :)
Изтриване