Тази много известна рецепта от руската кухня е една от моите в списъка, на тези, които задължително трябваше да приготвя. Да си призная честно, освен че бях опитвала Строганов в ресторант, не го бях приготвяла у дома. Все ми се струваше, че е необходимо много време, и че е много завъртяно приготвянето и съмнението, че може би телешкото ще остане жилаво ме чоплеше отвътре, но се оказа съвсем не така. За няма и два часа ястието ми беше готово, телешкото беше крехко, а аромата предизвика апетита на околните да се обостри и да станат нетърпеливи. Повярвайте ми обрах овациите след като всички опитаха ястието. Заслужаваше си чакането. Тъкмо докато го чаках да къкри на слаб огън успях да изпека блата за тортата J
Необходими
продукти:
1 супена лъжица
масло2 супена лъжица олио
4 скилидки чесън
1 глава жълт лук, тънко нарязан
1 глава червен лук, тънко нарязан
400 грама гъби (в моя случай печурки, но може да използвате и други ), нарязани на филийки
1 килограм телешки стек, нарязани на ленти
¼ чаена чаша ракия
морска сол
черен пипер, прясно смлян
1 и ½ чаша телешки бульон
2 дафинови листа
1 чаена лъжичка едрозърнеста горчица
300 грама заквасена сметана, смесена със 100 милилитра вода и щипка сол
една шепа нарязан на ситно пресен магданоз
Поставете маслото
и олиото в широк и удобен тиган ( най-добре с капак ) и задушете лука и нарязаните гъби на
среден огън в продължение на 7-10 минути. Когато са готови ги извадете ги от
съда и оставете настрана.
Поставете нарязаните
пържоли в същия тиган и запържете бързо на силен огън за 3-5 минути от всяка
страна.
Прибавете ракията
и продължете да готвите, докато алкохола се изпари. Прибавете приготвената горчица, дафиновите листа, телешкия
бульон сол и черен пипер. Изстържете от дъното на тигана с дървена лъжица всички
полепнали от пърженето частици, те ще добавят много вкус към соса.
Затворете тигана
с капак и оставете месото да къкри на слаб огън за 30 минути.
След това
върнете задушените гъби и лук обратно в тенджерата и варете в продължение на още
30 минути, докато всички аромати се смесят и месото стане крехко.
Следва да
добавите заквасената сметана разредена с
вода и нарязания магданоз. Разбъркайте и оставете отонаво ястието да къкри за 10
минути.
Оригинална
рецепта на
Julia Frey
За пюрето съм
използвала 500 грама картофи, добре сварени в подсолена вода. При картофите,
десет минути преди да станат готови прибавих 3 големи цветчета карфиол.
След готовност
оцедих водата и пресовах картофите и карфиола в преса за пюре
Стоплих до
горещо ¾ чаена чаша пълномаслено прясно мляко и прибавих към него една пълна
супена лъжица с връх масло.
Към пресованите
зеленчуци прибавих една супена лъжица френска едрозърнеста горчица, сол, черен
пипер и горещото прясно мляко със стопеното в него масло. Разбърках внимателно пюрето,
докато всички съставки се смесят равномерно.
При сервирането
оформих пюрето на топки с голяма лъжица за сладолед и отгоре сипах от вкусното
телешко със соса.
Танче, утре точно телешко ще се уча да готвя (и ще хапвам де). Виж, ти обаче си много по-бърза, а телешкото ти е... Върхът! :) Браво! И нали знаеш, че сега ще тръпна в очакване за тортата...
ОтговорИзтриванеПрегръдки! :)
Гери, аз пък с нетърпение ще чакам да видя твоята рецепта за телешко, иска ми се зе Коледа да приготвя нещо интересно и съм отворена за всякакви идеи с него :)
ИзтриванеИ аз не готвя често телешко, но със сигурност с малко повече внимание, може да се получи страхотен резултат!
Тортата е още само блат и много идеи, ще видим какво ще се получи?!
Прегръдки!
Леле, че крехко изглежда, а и толкова вкусно. Искам и аз една такава порция, а ако ми се услади може и две. Много красиви снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
С удоволствие бих ти сипала една порция, Габчо, но само толкова, не за друго, просто няма повече :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Приятна вечер и на теб!
Чудесно е станало, Таничка!
ОтговорИзтриванеРакията ти е помогнала за месото :)
Хубава вечер!
Благодаря ти, Дани :) Имаш право, ракията окрехкотява месото и спомага много за добри резултати при приготвянето на по-стегнати меса.
ИзтриванеПоздрави!
Танче, невероятно вкусно изглежда! Поздравления! А пък какви апетитни снимки ...
ОтговорИзтриванеЩе ме накараш май по Коледа да купувам телешко месо :)
Лека и спокойна вечер!
Благодаря, Хриси :) Радвам се, че одобряваш рецептата, а още повече ще се радвам, ако го приготвиш!
ИзтриванеПрегръдка!
Само ако знаеш как ме разстрелваш всеки път като надникна тук? Можеш ли и по-изкусителни снимки да правиш;)? Обичам я тази рецепта!
ОтговорИзтриванеОт теб по-хубави снимки не мога да правя, но се старая и се радвам, ако изкушават от екрана :)
ИзтриванеБлагодаря, Мъхче :)
Майчице мила как сега да заспя, жестока рецепта както винаги, снимките ти са великолепни! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Поли :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Обичам Строганов, и бих опитала и твоята рецепта, имам още 2-3 пакета телешко във фризера.
ОтговорИзтриванеМного вкусно си го снимала, Танче:)
Весе, радвам се, че харесваш Строганов и на мен ми стана от любимите рецепти!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прекрасна рецепта :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вики! Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеПоздрави!
Като гледам порцията, заслужила си овациите! Вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
О да, обичам да правя порциите да има, да няма гладни след това :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Тили!
Желая ти хубав ден!
Танче, едно от любимите ми ястия. Копирах си рецептата. Непремено ще я приготвя тези дни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!!!
Изглежда невероятно вкусно!
Ще се радвам да приготвиш Строганов, точно по тази рецепта, сигурна съм, че ще ти хареса :)
ИзтриванеМного ти благодаря, мила!
Танче, вълшебни снимки за едно наистина изискано и безумно вкусно ястие. У дома много го обичаме и няма да се забавя с приготвянето и на твоя вариант! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам, ако опиташ и този начин за приготвянето на Строганов, Люси!
ИзтриванеБлагодаря за комплиментите ти!
Прегръдки!
Това ястие се прави с младо телешко розово месо, бяло вино а не ракия, слагат се кисели краставички, няма едрозърнеста горчица , няма прясно мляко , само сметана. Просто е далеч от истината, но хайде, побългарено.
Изтриване