понеделник, 5 май 2014 г.

Кифли и руло от тиквено тесто


Необходими продукти за тестото:

30 грама прясна мая
250 милилитра прясно мляко
50 грама масло ( много меко )
2 яйца
180 грама захар
300 грама тиква пюре
1/2 чаена лъжичка сол
около 850 грама брашно
 

За плънката:
1 супена лъжица много меко масло
1 супени лъжици мляко
50 грама кафява захар

1 супена лъжица какао
1 супена лъжица канела


За кифлите:
няколко супени лъжици Нутела

Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в топлото мляко с една супена лъжица захар и 5-6 супени лъжици брашно. Оставяме настрани до образуването на пяна.


Яйцата разбъркваме със захарта, с помощта на тел прибавяме към тях предварително изпечената и пасирана тиква, солта и вече втасалата мая. В подходяща тава пресяваме около 700 грама от брашното и по средата правим кладенче, в което изсипваме течните съставки и омесваме много меко, нелепнещо тесто. Прибавяме останалото брашно за доомесване. В зависимост от това колко водно е тиквеното пюре, зависи количеството на брашното, което ще използваме. Готовото тесто поставяме в дълбока, намазана с олио купа и го покриваме с найлоново фолио. Оставяме го да втасва за един час на топло.
 

Втасалото тесто аз разделих на две части. Едната част разточих на голям правоъгълник и намазах с предварително разбърканата смес от масло, мляко, какао, и канела. Отгоре поръсих с кафявата захар и завих на руло. Рулото разрязах по средата с остър нож и преплетох двете части. Завих ги под формата на венец и поставих в предварително намазаната с масло форма. Другата част на тестото разделих на 12 части, от които оформих топчета с плънка от Нутела.  


Оставих така оформеното руло и кифличките да втасат за около 30 минути.


Фурната включваме на 200°С и печем за около 10 минути на тази
температура, след това намаляваме на 180˚С за още 20-25 минути.
 
 
Ако не сте опитвали тесто с тиквено пюре не се колебайте да го направите,
 
ще се изненадате от пухкавата му и нежна текстура и приятния му
 
аромат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар