петък, 3 декември 2021 г.

Постни сарми в листа манголд

И тази година по време на пости, идвам с различно и много вкусно предложение за любимите на всички ни сармички 😋 Този път ги приготвих завити във вкусни листа манголд и с ароматен розмарин, сладки стафиди и пушен червен пипер, истинско бижу.

Няма да изневеря и на най-качествения ориз за приготвянето им, а именно Екстра на марката Krina

Знаете, че ориза е от огромно значение за перфектните сарми, а този на Krinа е висококачествен с едри бляскави зърна, с отличен вкус и гарантиран краен резултат, където и да бъде вложен. Обожавам неговото равномерно сготвяне и прекрасната консистенция на всяка гозба приготвена от този ориз. 

  • Това е най-хубавият ориз за мен, особено когато го използвам за традиционни домашни рецепти.

Съставки:
25-30 листа манголд
1 чаена чаша ориз Екстра Krina
2 и ½ чаена чаша вода
1 голям стрък праз лук, добре измит и нарязан на ситно
5 супени лъжици слънчогледово олио
2 моркова, нарязани на кубчета
80 г стафиди
3 скилидки чесън, нарязани на ситно или пресовани
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
2 броя обелени и настъргани домата
1 супена лъжица розмарин, нарязан на ситно
1 чаена лъжица мащерка
Сол, черен пипер

Приготвяне:
Измийте листата манголд и изрежете по-дебелите стебла в долния край, леко навътре в листото. Кипнете в голяма тенджера леко подсолена вода, махнете от котлона и потопете листата за 2-3 минути, докато омекнат леко.
Пригответе плънката, като запържите в голям тиган праз лука и морковите в олиото, докато омекнат и се зачервят леко. След това прибавете чесъна и разбъркайте за кратко, прибавете червения пипер и останалите подправки и отново разбъркайте. Прибавете ориза и го запържете за няколко минути, като бъркате непрекъснато. Прибавете настърганите домати, една чаша вода и стафидите. Намалете котлона и сварете плънката, докато водата се абсорбира от ориза.
След това, оставете плънката за сармите да изстине леко. 
Направете сармичките, като поставяте по една пълна чаена лъжица с връх във всяко листо и ги завивате плътно. Подредете ги в голяма тенджера на два реда и ги залейте с 1 чаша леко подсолена вода. Сварете сармите под капак на котлона,  на много ниска температура за 40-45 минути. Ако водата изври по време на готвенето, добавете още ½ чаша, само при необходимост. Трябва да се готвят почти на пара, за да остане ориза цял и сармичките добре оформени.

Съвет: Ако не приготвяте сармите по време на пости, можете да ги сервирате с млечен сос от кисело мляко с малко майонеза и чесън.


Пожелавам ви приповдигнато празнично настроение, вкусни трапези, здрави и сплотени семейни празници!

1 коментар :

  1. Танче,
    Прекрасни сармички с манголд.Записвам и твоята версия, защото редовно ги правим у дома.Имаме манголд в градината и редовно почти цяла година берем.Той се отглежда лесно, саморазсява се и ако няма сняг може да се бере даже и сега.
    Прекрасно предложение са тези сармички.Листата от манголд придават специфичен вкус на ястия, супи, сармички, баници и разядки.
    Бъдете здрави, приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...