сряда, 27 октомври 2021 г.

Шоколадов Чийзкейк с поширани круши в червено вино

Есен, вино, шоколад, круши, цветове, аромати..., все едни разкоши изкушения за този момент на годината, които топлещи и успокояващи душата, ни помагат да преминем плавно в онзи студения период, които е по-безцветен и притихнал от всички останали 🍁🍂 

Няма да споменавам, колко обичам есента, всички обичаме тази златна премяна и това изобилно наследство от лятото, но ми се иска да си призная, че преоткрих крушите, които винаги са били засанчвани от техните посестрими ябълките по отношение на приготвянето на десерти 😊 Да не споменавам и тиквата, която по това време на годината, буквално обсебва всички и всичко около нас 🎃 обичам и нея 💓

Тази година моята муза са крушите 🍐, които вложени във всичко, от десерт до салата, придават една невероятна сочност, наслада и богатство на вкуса, особено ако използваме за приготвянето им правилните подправки!

За днешната ми рецепта, всеки продукт е закупен от моя любим Метро, там където винаги намирам всичко на едно място и изобилието в избора на необходимото, е винаги на най-високо ниво.


Не че има нужда от излишни думи 😉 мисля че снимните и рецептата говорят достатъчно, но все пак да си кажа, това е любимата ми шоколадова бомба с най-сочните и ароматни круши и сериозно води до пристрастяване!

Необходими продукти за пошираните круши:
5 круши, обелени
3 чаши червено вино la SASTRERIA
семената от една ванилова шушулка
½ чаша захар
2 пръчки канела
1 дафинов лист
 
Блат:

2 чаши трохи от шоколадови бисквитки
110 г масло Metro Chef, разтопено 
1 с. л.  пудра захар
1 с. л. какао
 
Шоколадов слой:
400 г черен шоколад , едро нарязан - 70% какао Rioba EXTRA DARK
2 супени лъжици желатин на прах, приготвен по указанието на опаковката
700 г крема сирене, меко на стайна температура, на марката Metro Ghef
чаша фина захар
100 мл. млечна семетана
2 с. л. пудра захар
 
Шоколадова глазура:
100 г черен шоколад - 70% какао Rioba EXTRA DARK
120 мл. млечна сметана
1 с. л. масло
 
Приготвяне:
Поширани круши:

В касерола на среден огън поставете виното, захарта, ваниловата паста, пръчиците канела и дафиновите листа, оставете да къкри. Добавете крушите и гответе за 15 минути или направете тест с нож. Трябва да минава лесно при набождане.
Извадете крушите от течността и увеличете котлона, така че виното да се редуцира и да стане с консистенция на сироп. Оставете течността да изстине, след което я изсипете върху крушите. Поставете купата с крушите в хладилника, докато ви потрябват.

Блат от бисквити:
Поставете ринг за оформяне на торта с диаметър 25 см. директно върху чиния за сервиране. Можете да направите чийзкейка и във форма с подвижен ринг. По стените на ринга, поставете ацетатно фолио.
В голяма купа смесете трохите от бисквити, разтопеното масло, какаото и захарта. Разбъркайте, докато получите еднородна, влажна смес.
Изсипете трохите в ринга и притиснете с лъжица, така че да оформите равномерен блат.

Шоколадовия чийз слой:
В голяма купа върху тенджера с вряща вода, разтопете тъмния шоколад. Махнете от огъня.
Пригответе желатина по указанието на опаковката.
С помощта на миксер, разбийте крема сиренето и захарта до гладкост. След това добавете желатина. Разбъркайте, докато се смесят добре. След това добавете шоколада към сместа от крема сирене и смесете добре.
Разбийте сметаната с пудрата захар, прибавете и нея вниматено към крема, с помощта на шпатула.
 
В подготвената форма върху стегналия бисквитен блат изсипете шоколадовия чийзкрем и поставете крушите в сместа, като ги потопите до дъното. Изравнете чийзкейка, като ударите формата от плота няколко пъти.
Поставете чийзкейка в хладилника за поне 4-6 часа.

Шоколадова глазура:
Загрейте сметаната, без да завирате. Изсипете я върху начупения шоколад и маслото. Оставете за 1 минута и разбъркайте до еднородна смес. Оставете ганаша да се охлади до стайна температура.
Извадете чийзкейка от хладилника и изсипете шоколадовия ганаш в центъра. Оставете да се разтече и по ръбовете на чийзкейка.

Насладете се на това уникално шоколадово удоволствие 😍

1 коментар :

  1. Невероятно добре поддържан блог! Браво на автора! Поздравления! С радост и удивление изчетох статията.




    Кулинарни рецепти от Gladni.com

    ツ Visit Кюстендил

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...