събота, 16 октомври 2021 г.

Шоколадова торта с лешници

За да се включите в седмиците на модата в тортите “Торта Fashion Weeks“ надникнете в профилите на Dr.Oetker за да разберете как. 

🎂С удоволствие ви представям моята шоколадова торта с карамел и лешници, която е невероятно вкусна и симпатична и ако ме последвате в инстаграм, ще можете да видите и всички останали торти, които ще участват в седмиците на модата, приготвени от моите приятели блогъри и ще бъдете наистина вдъхновени за вашата Fashion торта!

Необходими продукти:

За блата:

170 г брашно

35 г какао премиум Dr.Oetker

1 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker

1 щипка сол

200 г захар

1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker

5 бр. жълтъци

85 мл олио (може и олио от авокадо или масло от гроздови семки)

120 мл вода (на стайна температура)

5 бр. Белтъка

За напояване на блатовете:

100 мл вода

50 г захар

0,25 с.л. лимонов сок

За крема:

1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта с шоколад

100 г тъмен шоколад

200 г маскарпоне

2 с.л. пудра захар

8 г желатин Dr.Oetker

150 мл Дулсе де лече

100 г лешници (печени)

За шоколадовия ганаш:

250 г. тъмен шоколад

300 мл. млечна сметана



Приготвяне на блата

Включете фурната да загрява на 170 °С. Разбъркайте с помощта на телена бъркалка жълтъците, двата вида захар, растителното масло и водата. Прибавете при жълтъците брашното, какаото, бакпулвера и солта. Отделно разбийте белтъците и прибавете и тях към сместа, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула.


Изсипете тестото във форма с диаметър 19-20 см., която предварително сте намазали с масло и сте застлали с хартия за печене. Печете 50 минути. Оставете готовия блат да изстине напълно преди да го разрежете.

 Приготвяне на крема

Пригответе крема според указанието на опаковката. Когато е сварен, изключете котлона и прибавете 100 г начупен шоколад, разбъркайте добре. Покрийте крема по повърхността със свежо стреч фолио и го оставете да изстине напълно на стайна температура.


Разбийте маскарпонето с пудрата захар. Прибавете на части изстиналия шоколадов крем към маскарпонето, като разбивате с миксер. Пригответе желатина според указанието на опаковката.


Отделете една купичка от крема (около 300 г) и го загрейте в микровълнова фурна, но не прекалено. Прибавете желатина в затопления крем и разбъркайте много добре. Добавете крема с желатина към останалия крем и разбийте до еднородност. Покрийте го и го оставете да изстине до стайна температура.

Приготвяне на ганаша

Загрейте сметаната, но не я завирайте. Залейте начупения шоколад и разбъркайте до гладък крем. Оставете ганаша в хладилника за 4-5 часа.

Сглобяване на тортата

Нарежете блата на три платки. Поставете първата платка директно върху подложка за торта или върху чиния за сервиране. Напоете блата със захарен сироп. Разбъркайте крема с телена бъркалка и го поставете в сладкарски пош.

Шприцовайте крема върху блата, като по средата направите място за карамеленото мляко. Поставете половината от Дулсе де лече. Отгоре разпределете нарязаните на едро лешници. Повторете същото и с втория блат. Отгоре поставете последния блат и го напоете със захарен сироп.

Сложете отстрани на тортата ацетатно фолио и стягащ ринг и я приберете в хладилника за една нощ. Премахнете ринга и ацетатното фолио. Разбийте шоколадовия ганаш с миксер и намажете тортата отгоре и отстрани с него. 


Декорирайте със свежи плодове и сладки макарони.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...