неделя, 26 септември 2021 г.

Тарт с поширани круши и франджипан

Необходими продукти за тесто:
1 и ⅔ чаша брашно Класик София Мел
½ чаша масло, нарязано на кубчета и охладено
½ ч. л. сол
1 ч. л. фина захар
Ледено студена вода, от която пригответе малко над ¼ чаша, ще можете да прецените колко е необходимо при приготвянето.

Приготвяне:
Смесете брашното, солта и захарта на ниска скорост в купата на планетарен миксeр с приставка за тесто. Ако не използвате такъв, направете го с помощта на пръстите си. Добавете охладените кубчета масло и продължете да смесвате на ниска скорост, докато маслото стане с размерите на грах. Не се притеснявайте, ако видите едно или две по-големи парчета. Можете да ги притиснете с пръсти, ако все още са там. Въпросът е, че не трябва да смесвате прекалено и да правите маслото невидимо.
След това добавете ледена вода лъжица по лъжица, докато разбърквате. Искате тестото да е мокро, но да не се оформя на топка. Извадете сместа върху плота и проверете ръчно текстурата. Натрошената смес трябва да образува бучки, когато стиснете част от нея в шепата си.  Ако мислите, че е прекалено сухо, намокрете ръцете си със студена вода и леко омесете тестото. По този начин няма да добавите твърде много влага. Не месете тестото прекалено много,  достатъчно само, за да можете да увиете тестото в свежо фолио. Ако виждате ивици и петна от масло в него, това е добре.
Охладете тестото поне за час или за една нощ. Колкото по-дълго, толкова по –добре. След като разточите тестото за вашата рецепта, не забравяйте да го охладите отново. Кората трябва винаги да се поставя от хладилника до фурната за най-добри резултати.


За пълнежа:
3 круши
1 литър вода
1 чаша захар
 
За пълнежа от франджипан:
½ чаша бадемово брашно
½ чаша захар
½ чаша масло, на кубчета и стайна температура
2 яйца
2 с. л. брашно Класик София Мел

Приготвяне:
Разточете кората за пай и я поставете в тава с диаметър 23 см. Поставете в хладилника, за да се охлади.
Обелете и нарежете крушите наполовина, почистете вътрешността.
В голяма тенджера загрейте водата и захарта, докато се разтворят. Поставете половинките круши във водата.
Оставете водата да заври леко и я оставете да къкри леко за 15 минути или докато крушите омекнат.
Извадете крушите от течността и ги оставете да изстинат.
Смесете бадемовото брашно, захарта и маслото в купата на миксера с приставка шпатула. Разбъркайте сместа, докато стане светла и пухкава.
Добавете яйцата едно по едно, докато се поемат напълно.
Добавете брашното и разбъркайте, докато получите еднородна смес.
Прободете кората на тартата с вилица навсякъде по дъното, за да предотвратите подуването и.
Разстелете 1 чаша франджипан на дъното на кората.
Нарежете крушите на филийки.
Използвайте шпатула, за да прехвърлите всяка нарязана круша върху тарта.
Залейте с останалото количество франжипан.
Печете тарта при 180°С за 35-40 минути или докато тестото покафенее и франджипанът се стегне леко.
Оставете тарта да изстине леко.
Поръсете със запечени филирани бадеми, нарежете и сервирайте.

Да ви е вкусно!

3 коментара :

  1. Неустоимо есенно предложение в рецепта и снимки! Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  2. Nice recipe. Yummy. Like the look and everything. Excited to try on this weekend. Massive respect to you. Also you write very well. Hope you can write about latest Shein clothing discount code UK. That will be helpful also and you will get a good experience and you will also enjoy it. Moreover you can use Shein coupon code UK.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...