вторник, 24 август 2021 г.

Галет с праскови и лешници

💥Отдавна не съм раздавала подаръци! С моите партньори от София Мел, решихме че във времето на отпуските и излежаването на плажа, ще зарадваме трима от вас, като подарим по един много практичен сет за сервиране, консумация и нарязване на пица, и не само. Сигурна съм че ще ви бъде много полезен, защото е удобен и може да се използва за поднос и нарязване на различни вкусотии.




💥За да се включите в играта, елате в профила ми в инстаграм @donevatania, последвайте @sofiamel и мен, ако още не сте го направили, отбележете в коментар двама свои приятели, с които обичате да похапвате пица! Ще се радвам да споделите поста във вашето стори, като ни отбележите, за да го видят и вашите приятели.

💥Играта ще продължи до 31.08.2021. На 1.09.2021, ще изтегля трима от вас, които ще получат своите подаръци. Играта е валидна за територията на България и може да участва всеки изпълнил лесните условия.

За всички ценители на този страхотен десерт Галет, споделям една изключитено добра рецепта, един от класическите варианти с праскови!

Препоръчвам ви да си запишете това тесто, защото е универсално и е най-крехкото което сте опитвали някога, уникално е просто!

За масленото сладкарско тесто:

2 чаши брашно Екстра София Мел (252 г.)

½ чаена лъжичка сол

½ чаена чаша пудра захар (57 г.)

12 супени лъжици краве масло студено и нарязано на кубчета (170 г.)

1 голям яйчен жълтък, белтъка се заделя за намазване преди печене

2 супени лъжици ледена вода

За пълнежа от праскови:

3-4 големи праскови

2 супени лъжици кафява захар

½ супена лъжица царевично нишесте

сока от ½ лимон

3 супени лъжици бял биологичен лешников крем или (домашен лешников крем, може да се използва и бадемов марципан, наронен)

1 яйчен белтък, разбит с 1 супена лъжица мляко

едра кафява захар за поръсване

¼ чаша едро смлени лешници

2 супени лъжици сладко от праскови или кайсии за намазване на плодовете след печене (по избор)

За да приготвите тестото за сладкиши:

Смесете брашното, солта и пудрата захар в купа. Добавете маслото и с върха на пръстите си притискайте, докато получите едри трохи. Добавете жълтъка и ледената вода и омесете, само докато тестото се събере на топка.

Поставете тестото върху свежо стреч фолио и го оформете във форма на кръгъл диск. Покрийте го плътно и го приберете в хладилник за 1 час или за една нощ. Ако се охлажда през цялата нощ, оставете тестото да почине на стайна температура за 15-20 минути, преди да го разточите.

За да приготвите пълнежа:

Поставете нарязаните праскови в голяма купа. В чаша смесете заедно 2 супени лъжици кафява захар и царевичното нишесте и изсипете сместа върху прасковите. Полейте прасковите със сока от ½ лимон. Разбъркайте внимателно.

За да сглобите галета:

Леко набрашнете голямо парче хартия за печене. Разточете тестото в голям кръг с диаметър 22-24 см. Намажете по средата тестото с лешниковия крем, като оставите 4-5 сантиметра ненамазани отстрани. Подредете прасковите върху крема спираловидно, като застъпвате със всяка следваща предходната.

Внимателно сгънете краищата на тестото навътре (използвайте метална шпатула, за да си помогнете, ако е необходимо) покривайки част от плодовете. Охладете галета за 1 час, ако искате тестото да задържи по добре формата си след изпичане (аз пропуснах тази стъпка).

За да изпечете галета:

Загрейте фурната на 190°С.

Поставете галета заедно с хартията за печене върху голяма тава.  Намажете краищата на тестото с белтъка, разбит с малко прясно мляко. Поръсете с кафява захар и смлени лешници.

Печете, докато галетът стане наситено златисто-кафяв и плодовете също променят цвета си, около 35 - 45 минути. Затоплете сладкото леко и намажете с него плодовете, ако решите да го използвате.

Охладете галета върху решетка и сервирайте леко топъл с топка сметанов сладолед за разкош.

Рецептата за сладкарското тесто, е адаптирана от Найджъл Слейтър.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...