сряда, 28 юли 2021 г.

Лимоново пиле с маслини и салата с пилешко


 
Лято е, горещо е, а аз обожавам да прекарвам време навън в градината, дори изпълних една своя мечта и си направих кътче за готвене на открито не далеч от София, в къщата на моите родители. Почти постоянно в двора ми има приятели, деца и жизнерадостна глъч, което радва душата ми 💗 Че кой не обича да гостува на луда кулинарка, като мен, която трудно казва не, на всякакви идеи за готвене 😀 Този бохемски начин на живот е нещо, което ме сближава с хората и природата, и които обожавам. Вкусната храна, прави времето със семейството и приятелите ми още по-приятно и пълноценно разбира се и е неизменна част от всяко събиране в компания. Затова за моите хора днес, приготвих любимото на всички Лимоново пиле с маслини, за което използвах, (вярна на себе си) бутчета с марката Лудогорско пиле.

Наистина вярвам, че с малки стъпки, като избираме българското, можем да подкрепим със собствения си мъничък принос нашите производители. Ако всеки от нас се замисли и започне ежедневно да използва нашите, български продукти, ще спечелим много, като освен всичко ще спомогнем за развитието и разрастването на нашите български производства, които не отстъпват по никакъв начин на чужди, напротив, средата и начина на отглеждане са на високо ниво, а вкусът е несравним.

Във фермите на Лудогорско пиле, всяко нещо е от значение и вниманието към всеки детаил (от храната до здравето) в отглеждането на пилетата, прави крайният продукт с вид и вкус на едно наистина европейско ниво.

Аз се опитвам винаги, когато имам възможност да използвам български, качествени продукти и се гордея с това, направете го и вие!

За лимоновото пиле използвах:

6 бутчета Лудогорско пиле

3-4 скилидки чесън

120 мл.зехтин

100 мл.лимонов сок

2 с.л. ябълков оцет

100 мл.бяло вино или розе

1 с.л. мед

1 лимон нарязан на шайби

1 чаша маслини

Сол, черен пипер и пресен риган

Приготвяне:

Това пиле се приготвя с два пъти печене, като с първото се избягва пъженето и месото става най-крехкото и вкусно, което сте опитвали, обещавам!

Започнете с нарязването на месото на порции и измиването му. След като се оцеди от водата, постелете хартия за печене в голяма тава и подредете месото. Намажете го със зехтин и поръсете със сол и черен пипер. Поставете тавата с бутчетата във фурната високо, директно под реотаните на грила. Печете по 10 минути от всяка страна. Извавете от фурната и подредете месото в друга голяма тава.

Разбъркайте продуктите за лимоновия сос.

Започнете с нарязването на чесъна и прибавете към него зехтина, виното, оцета, лимоновия сок и меда. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая прибавете и соса, който се е отделил от първото печене на бутчетата.

Подредете резените лимони и маслините при бутчетата.

Залейте месото със соса и поставете отново във фурната, този път тавата по средата на фурната и печете на 190°С за 20-25 минути, докато се зечерви апетитно.

Сервирайте пилето с любимият си хляб, за да потопите залъчета в прекрасният лимонов сос от печеното пиле.

С месото на две от бутчетата, приготвих и една страхотна салата, която също е свежа и подходяща за сезона.

Пълнени домати с пилешки салата:

5-6 средни по големина домати, издълбани

Накъсаното на малки парчета месо от 2 броя Лимонови бутчета

Няколко зелени пера от пресен лук

1 авокадо, нарязано на кубчета

1 печена чушка, нарязана на кубчета

1 домат, нарязан на кубчета

½ ч.чаша сладка царевица

3-4 с.л. кисело мляко

3-4 с.л. майонеза

Сол, черен пипер и пресен магданоз

¼ чаша кедрови ядки, предварително запечени на тиган

Смесете всички продукти за салатата в голяма купа, овкусете със сол и черен пипер, и прибавете киселото мляко и майонезата, разбъркайте добре.

Напълнете салатата в доматите и сервирайте, като поръсите с кедровите ядки и гарнирате с пресен магданоз.

Вижте в клипчето, как приготвих пилето и салата с него и ме последвайте за още вкусни рецепти във фейсбук и инстаграм.


Да ви е вкусно!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...