петък, 21 май 2021 г.

Надупчен ягодов сладкиш (Strawberry poke cake)

Необходими продукти:

За блата:

6 яйца

1 ч.чаша захар

1 ч.лъжичка ванилов екстракт

1 ч.чаша брашно София Мел Класик

За крема:

120 г. маскарпоне

100 г. ягодово кисело мляко

250 мл. млечна сметана за разбиване

3 с.л. пудра захар (може да се добави още на вкус)

За сиропиране:

400 мл. ягодов сироп от компот или друг

7 грама желатин

За декорация:

500 г. ягоди нарязани на филийки

300 грама ягодов сок от компот или друг

10 грама желатин


Приготвяне:

Включете фурната да загрява на 180°С.

Пригответе тавичка с диаметър 25х35 см. и дълбочина 5-6 см. намазана добре с масло.

За да приготвите блата, разбийте яйцата със захарта и ванилията за 10 минути с миксер, докато станат на много гъста и светла смес.

Пресейте брашното върху яйчната смес и разбъркайте внимателно с шпатула.

Изсипете тестото в предварително приготвената тавичка.

Поставете във фурната и печете 25-28 минути. Проверете за готовност с дървен шиш след 25 тата минута.

Готовия блат, оставете да изстине напълно, преди да продължите с приготвянето на сладкиша.

Пригответе сиропа, като го загреете и прибавите към него желатина, предварително приготвен по указаниято на опакавката. Разбъркайте и оставете да се охлади до стайна температура.

По същия начин, пригответе и сиропа, с който ще залеете ягодите.

Разбийте с миксер маскарпонето, ягодовото кисело мляко, пудрата захар и млечната сметана, докато получите мек крем. Не прекалявайте с разбиването.

Поставете половината от крема в сладкарски пош с кръгъл накрайник.

Истиналия блат, надупчете през 5 сантиметра с помощта на дръжката на дървена лъжица.

Сиропирайте равномерно с 400 мл. ягодов сироп с желатин.

Дупките напълнете с крема в поша. Отгоре изсипете останалото количество крем и го заравнете. Приберете сладкиша за 30 минути в хладилника.

Нарежете ягодите на филийки с еднакви дебелина и ги подредете по повърхността на сладкиша. Залейте с вече изстиналото до стайна температура ягодово желе и приберете в хладилника за няколко часа.

Да ви е вкусно!

1 коментар :

  1. Много свеж, красив и вкусен сладкиш, Танче, тъкмо си направих кафе:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...