четвъртък, 6 май 2021 г.

Сладка питка с шоколад

Необходими продукти:

300 г брашноЕкстра София Мел

¼ от свежа мая (10 г)

100 мл. хладко прясно мляко

2 ч.л. захар

100 г заквасена сметана

35 г захар

1 яйце

1 с.л. слънчогледово олио

1 голяма щипка сол

За намазване преди печене:

1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко

За плънката:

100 грама настърган шоколад

1 с.л. течен шоколад

Смесете ги добре и оформете 5 цилиндрични парчета с дължина 8-10 см, които ще поставите в тестото.


Приготвяне:

Пригответе тавичка с диаметър 20 см. като поставите хартия за печене по стените и дъното.

Разтворете маята и 2 ч.л. захар в хладкото прясно мляко. Покрийте съда и оставете маята да се активира.

Разбийте яйцето със заквасената сметана, олиото и 35 г захар.

Изсипете брашното и солта в купата на планетарен миксер и прибавете всички останали продукти. Омесете с приставката за тесто на средна скорост, докато получите еднородно, гладко тесто. (Ако предпочитате, можете да омесите тестото по класическия начин на ръка)

Готовото тесто, поставете в купа намазана с олио и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го, докато удвои обема си.

Разделете втасалото тесто на 5 равни части. Разточете всяка част във форма на елипса (виж снимките) с дебелина около 3 мм. Нарежете на тънки ленти (препоръчвам използването на нож за пица) тестото до половината, а в другия ъгъл поставете цилиндъра оформен от шоколад. Завийте плътно (виж снимката) и поставете в тавичката. Така подредете плътно и останалите оформени парчета тесто.

Покрийте тавичката и оставете питката да втаса за 30-40 минути.

Намажете по повърхността с разбития жълтък преди да сложите във фурната.

Поставете питката в студена фурна. Печете на 180°С за 15 минути, след това намалете на 160°С за още 20-25 минути до готовност.

Да ви е вкусно!

1 коментар :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...