петък, 9 април 2021 г.

Шоколадова торта с карамел и лешници

За захарния сироп:

200 мл вода

50 г захар

Сварете докато захарта се стопи и оставете да изстине до стайна температура.

За блата:

6 яйца, стайна температура

140 г фина ззахар

10 г ванилова захар

150 грама брашно Класик София Мел

15 г натурално нишесте

30 г натурално какао на прах

1 и ½ ч л бакпулвер

Приготвяне:

Включете фурната да загрява на 180°С.

Разбийте яйцата със захарта с миксер на много пухкав и гъст крем, около 10-12 мин.

Прибавете сухите съставки, който предварително сте смесили.

Разбъркайте внимателно отдолу нагоре, догато получите еднородно тесто.

Изсипете тестото в предварително подготвена тавичка с диаметър 21 см, застлана с хартия за печене.

Изпечете блата за 35-40 минути.

Оставете готовият блат да изстине напълно.

За крема:

170 г млечен шоколад

200 грама черен шоколад

600 г млечна сметана за разбиване, неподсладена с 35% масленост

Разстопете шоколада на водна баня и го оставете да изстине до стайна температура.

Разбийте студената сметана на мек и пухкав крем и прибавете шоколада, разбийте отново за 1 минута.

Ще ви са ви необходими още ½ чаена чаша леко запечени и смлени лешници.

6 супени лъжици дулче де лече

100 грама маскарпоне

Шоколадов ганаш за декорация, приготвен от 60 г тъмен шоколад и 70 мл млечна сметана.

Сглобяване:

Нарежете блата на три еднакви платки.

Поставете първата част, директно върху чиния за сервиране.

Отстрани около платката поставете ринг за оформяне на торта и ацетатно фолио.

Напоете блата с  от захарния сироп.

Поставете от крема върху блата и заравнете.

Отгоре с лъжица разпределете около 3 с. л. дулче де лече и поръсете с 1 шепа от смлените лешниковите ядки.

Поставете втората част от блата и повторете стъпките.

Поставете третата част от блата и го напоете с останалия захарен сироп. Намажете с много тънък слой от крема. Поставете найлоново фолио отгоре върху тортата и я приберете в хладилника за 6-8 часа.

Останалата част от крема, затоплете на водна баня и разбъркайте много добре, за да получете гладък шоколадов ганаш. Приберете ганаша в хладилника заедно с тортата.

След като изтече времето за престой в хладилника, премахнете ринга и ацетатното фолио.

Разбийте шоколадовия ганаш на висока скорост с миксера и прибавете 100 г маскарпоне. Разбийте отново, докато получите стабилен шоколадов крем.

Намажете с крема тортата отвър и отгоре и я приберете в хладилника.

Останалия крем поставете в найлонов пош със звездовиден накрайник.

Пригответе шоколадов ганаш за декорация от 60 г тъмен шоколад и 70 мл млечна сметана. Разбъркайте и оставете да се охлади, докато стане с консистенция подходяща за декориране (така че да може да се стича, опитайте по ръба на чаша, преди да започнете с декорирате тортата).

Направете декорация с ганаша, като с помощта на пош с малка дупка, шприцовате от него само по ръба на тортата и отново я приберете в хладилника за 1 час.

Направете розички отгоре върху тортата с останалия крем и поръсете със смлени лешници за декорация.

Да ви е вкусно!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...