вторник, 13 април 2021 г.

Козуначени кифлички с плънка от канела и какао

Тази година, реших да опитам тесто за козунак, за което прочетох в една стара готваска книга от 1972. Разликата е, че тестото се оставя леко лепнещо, не се меси, докато спре да лепне по ръцете с брашно, а когато е за оформяне на кифлички или други малки козуначени изкушения, не е нужно дори да се меси много дълго. Доста пухкаво и крехко тесто се получи и по-бързо от всякога приготвих тези кифлички, защото не е наложи да меся дълто и да втасва тестото няколко пъти. А плънката ми е супер ароматна и вкъщи се ухае на Великден!

Необходими продукти: 

50 мл. прясно мляко

1 пакет суха мая

2 с. л. захар

90 г. масло на стайна температура

200 мл. прясно мляко, хладко

2 яйца + 1 белтък (жълтъка се отделя за намазване на кифличките

100 г. захар

1 ч. л. ванилов екстракт

Около 600 г. брашно Козунак София Мел

1 с. л. портокалови коричики

За плънката:

6 с. л. фина кафява захар

1 ч. л. какао

½ ч. л. канела

60 г масло

1 ч. л. портокалови корички

Смесете всички продукти до еднородна паста.

Приготвяне:

Поставете в подходяща купичка маята, заедно с топлото прясно мляко и 2 с. л. захар, разбъркайте добре. С помощта на тел за разбиване прибавете към тях 50 грама брашно. Оставете сместа настрани, докато маята втаса и изпълни купата.

В голяма купа пресейте 400 г. брашно, в него разбъркайте портокаловите корички и направете по средата кладенче. В отделна купа разбийте с помощта на миксер яйцата, заедно със захарта и 1 чаена лъжичка ванилов екстракт. В кладенчето изсипете продуктите: млякото, втасалата мая и разбитите яйца, без маслото. Започнете да омесвате, като добавяте брашно постепенно, докато получите меко леко лепнещо тесто. След като тестото е готово, прибавете маслото (което трябва да е меко, на стайна температура) и продължете да месите. Когато маслото е добре разпределено в тестото, покрийте купата с найлоново фолио и го оставете ва втаса, докато удвои обема си. Тестото ще е доста меко и ще лепне леко по ръцете ви, така трябва да бъде.

Намажете форма за мъфини много добре с масло.

След като тестото е втасало, разточете го върху леко набрашнен плот на правоъгълна кора с диаметър 30х40 см. и дебелина 1 см. Намажете равномерно тестото с пастата приготвена за плънка. Прегънете по ширина по средата (трябва да получите дълго парче с широчина 15 см.) и го нарежете на парчета, всяко с широчина около 4 см. Всяко парче нарежете на три части, които оплетете на малка плитка. Направете от всяко парче оплетено на плитка топче и ги поставете във формата за мъфини.

Покрийте така оформените кифлички с найлон и ги оставете да втасат за 30 минути.

Изпечете кифличките за 30-35 минути на 170°С.

Можете да ме последвате в инстаграм и фейсбук, за да видите следващите Великденски рецепти първи.

Да ви е вкусно и празнично!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...