неделя, 3 януари 2021 г.

Шоколадова торта Прага


Необходими продукти:
Шоколадов блат:
4 големи яйца
85 г пудра захар
15 г ванилова захар
60 г брашно
15 г какао на прах
25 г царевично нишесте

Сироп за напояване на блатовете:
70 г захар
100 мл вода
4 с.л. коняк или ром

Шоколадов крем:
200 г масло
70 г захар
100 г шоколад 40%
100 мл  сметана над 30%

Глазура:
100 г млечен шоколад
100 г тъмен шоколад
180 мл млечна течна сметана 30%
 
За паниране:
150 грама средно смелени лешници, леко запечени 

Приготвяне:
За да приготвите блата, загрейте фурната до 180°С. Намажете с мазнина форма с диаметър 20-22 см, покрийте с хартия за печене.
Разбийте с миксер яйцата, захарта и ваниловата захар за 10 минути, докато се превърнат в много плътен крем.
Пресейте брашно, нишестето и какаото върху разбитите яйца и внимателно разбъркайте с шпатула, докато получите еднородно на цвят тесто, без бучки.
Изсипете тестото във формата, изгладете повърхността и печете 25-30 минути. За готовност проверете с дървено шишче. Готовия блат охладете напълно, след което го разрежете на три еднакви платки.

За да приготвите сиропа, сварете водата и захарта за няколко минути на тих огън. Свалете от огъня, охладете напълно. След това добавете рома или коняк.

За шоколадовия крем, загрейте захарта със сметана, докато се разтвори напълно. Свалете от огъня и залейте начупения шоколад. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно. Получената смес охладете до стайна температура.
Разбийте маслото добре с миксер и постепенно добавете шоколадовата смес, лъжица по лъжица, като разбивате добре след всяко добавяне. Разбийте, докато получите гладък крем.

За шоколадовата глазура, загрейте сметаната и залейте с нея шоколада. Разбъркайте до гладък крем и я разделете на две равни части.
Едната част, приберете в хладилника за няколко часа, докато се втвърди.
 
Сглобете тортата, като поставите тортен ринг  и ацетатано фолио по стените му директно върху чиния за сервиране.
Напоете го със сироп и добавете ⅓ от шоколадовия крем. Поставете следващата платка, напоете отново със сироп и поставете ⅓ част от крема. Покрийте с последната платка и поставете и последната част от крема. Заравнете и поставете тортата във фризера за 10-15 минути.
 
Излейте половината от шоколадовия ганаш за глазурата, върху тортата и я приберете в хладилника за поне 4-6 часа.
 
След това време, разбийте останалия студен шоколодов ганаш с миксер и намажете с него тортата отстрани. Панирайте с лешниците тортата по борда.

Декорирайте тортата по ваш вкус и да ви е вкусно!

2 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...