четвъртък, 10 декември 2020 г.

Постни пълнени чушки с ориз и зеленчуци

Празниците наближават и аз се включвам с рецепта за вдъхновение!

Иска ми се да заместя тази година мама в приготвянето на празничната трапеза, никога не съм приготвяла всичко сама, но тази година ще го направя J Така всяко ястие ще има моя почерк, наред с любовта която ще вложа в приготовлението! Доверявам се за рецептите от нашата традиционна кухня, на качеството на Калиакра Първа преса, за да може всичко да ми се получи съвършено от първият път!

Днес ви предлагам моят вариант на Постни пълнени чушки с ориз и зеленчуци. 


Необходими продукти:

ч. чаша олио Калиакра Първа преса

1 глава кромид лук

1 голям стрък праз лук

3 моркова

200 грама гъби

1 ч. чаша домати от консерва (нарязани на кубчета)

½ ч. чаша грах от консерва или замразен

1 чаена чаша ориз

3 чаени чаши зеленчуков или гъбен бульон

Сушена чубрица, пресен магданоз, сол, черен пипер, пушен червен пипер

Приготвяне:

Почистете и нарежете лука, празия лук и морковите на кубчета.

Поставете половината от олиото в голям тиган и запържете зеленчуците, докато омекнат и се зачервят леко. Прибавете ориза и запържете и него за 2-3 минути, като разбърквате непрекъснато. Накрая прибавете доматите и подправете на вкус с подправките. Прибавете 1 и ½ чаша от бульона и варете на слаб огън, докато се поеме от ориза.  Махнете от огъня и прибавете магданоза, нарязан на ситно.

В друг тиган, запържете нарязаните гъби в няколко лъжици олио Калиакра, докато се зачервят добре и ги прибавете към ориза, заедно със граха. Разбъркайте всичко и прибавете една чаша бульон.

Измите чушките и отрежете горната част, за да направите капаче. Напълнете ги с плънката, като се стараете да има и достатъчно течност във всяка, за да се свари добре както ориза, така и чушката.

Подредете ги в подходяш съд за печене и поставете капачетата с дръжките върху всяка. Намажете с олио, с помощта на четка всяка чушка и поръсете с щипка сол. Изсипете останалия ½ чаена чаша бульон в тавичката и поставете чушките във фурната на 180°С.

Печете 30-40 минути, докато чушките омекнат и се зачервят леко. 


Да ви е празнично и вкусно!

1 коментар :

  1. Танче,
    чудни са тези пълнени камби.Правим ги с различна плънка и постни, и с месо.Любимо българско много вкусно ястие.
    Бъди здрава, прекрасни рецепти !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...