неделя, 1 ноември 2020 г.

Медено руло със сладко от боровинки

Необходими продукти:

4 големи яйца, разделени на белтъци и жълтъци

85 гр брашно Класик София Мел

15 гр царевично нишесте

5 гр. Бакпулвер

10 гр захар

40 гр захар

70 гр. мед

80 гр слънчогледово олио

За напояване на блата:

180 гр. студена вода

3 чаени лъжички мед

Разбъркайте меда в студената вода, докато се разтвори.

Приготвяне:

Всички съставки трябва да са със стайна температура.

Загрейте фурната на 170°С.

Смесете брашно, нишестето и бакпулвера.

Разбийте жълтъците с 10 гр захар и меда, докато увеличат обема си двойно и изсветлеят. Добавете растително масло и разбъркайте, винамателно със шпатула. Прибавете смесените брашно, нишесте и бакпулвер. Разбъркайте, без да прекалявате.

Разбийте белтъците на средно-висока скорост с 40 грама захар, която добавяйте на няколко пъти, докато станат със средно-твърди върхове.

Добавете белтъците към останалите продукти на три пъти, като след всяко добавяне смесвате внимателно със силиконова шпатула.

Поставете тестото върху голяма тава (тази от фурната) постлана с хартия за печене. Изравнете повърхността.

Печете при предварително загрята фурна за 10-12 минути.

За крема:

250 гр. маскарпоне

150 гр. млечна сметана 33% масленост

Около 3-4 супени лъжици кондензирано мляко

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

100 грама сладко от боровинки

За да приготвите крема, разбийте всичко с миксер (без сладкото), докато получите средно-твърд крем. Не прекалявайте, защото крема ще стане с тежък сметанов вкус, но и внимавайте да стане стабилен, за да се сглоби добре рулото.

Сглобяване:

След като блата е готов, поръсете с пудра захар голяма кухненска кърпа и обърнете блата върху нея. Махнете хартията за печене и завийте блата заедно с кърпата. Оставете го, докато изстине напълно.

След това го развийте и напоете блата с медения сироп по цялата повърхност. Намажете крема равномерно навсякъде и отгоре разпределете сладкото от боровинки. Завийте рулото и го поставете върху удобно плато за сервиране. Приберете го в хладилника за няколко часа.

Разликата в това руло е, че не трябва да се опакова във фолио и не трябва престои дълго в хладилника (за да поеме от сочността на крема), за да стане по-вкусно за консумация. Рулото е сочно, защото е напоено със сироп, формата му е чудесна, защото крема е стабилен, и ухае невероятно на мед! Лесно и уникално вкусно, подобрена класическа версия!

1 коментар :

  1. С тази прецизност, все ми се иска да видя изкушенията ти на място, различно от този блог. Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...