събота, 10 октомври 2020 г.

Малинови мъфини с хрупкави трохи и глазура

 
Необходими продукти:

За мъфините:

2 чаша брашно

1 чаша бяла захар

2 и ½ ч. л. Бакпулвер

2 големи яйца, стайна температура

½ чаша пълномаслено гръцко кисело мляко, стайна температура

½ чаша мътеница, стайна температура (можете да я направите от ½ ч. чаша прясно мляко + 1 с.л. лимонов сок)

¼ чаша растително масло

4 с.л. масло, разтопено и леко охладено

1 ч.л. ванилов екстракт

1 и ¾ чаша пресни или замразени малини

За трохите:

½ чаша брашно

¼ чаша захар

2 с.л. захар

1 пак. ванилова захар

щипка сол

4 с.л. масло, студено, нарязано на кубчета

За ваниловата глазура:

½ чаша пудра захар

½ с.л. кисело мляко

2-3 с.л. пълномаслено мляко

½  ч.л. ектракт от Ванилия


Приготвяне:

Загрейте фурната до 180°С.

Покрийте с хартиени чашки тава за мъфини с 12 гнезда.

В голяма купа разбийте яйцата, захарта, киселото мляко, мътеницата, олиото и ванилия. Бавно добавете охладеното, разтопено масло и разбъркайте.

В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта.

Прибавете брашното към течните съставки и разбъркайте внимателно със силиконова шпатула.

Разделете по една лъжица от тестото във формите и отгоре поставете по 3-4 малини. Отново поставете тесто и  малини. Така продължете, докато напълните формичките почти до ръба, но малко под него.

За да направите маслените трохи, смесете всички съставки, с помощта на пръстите си. Трохите са готови, когато притискайки сместа в шепа, тестото приема еднородна форма.

Поръсете обилно мъфините с трохи, като използвате цялата смес.

Печете ге в центъра на фурната, която предварително сте загряли за 30 минути.

За да бъдат мъфините крехки и много сочни, не ги препичайте.

Проверете ги за  готовност на 25 тата минута с клечка за зъби, която поставена в центъра на мъфина, трябва да излезе само с няколко трохи. Тестото не трябва да е мокро и клечката да е намазана с тесто. Ако все още е течно тестото в центъра, върнете във фурната за още 3-5 минути.

Извадете мъфините от фурната и от формите, и ги оставете да се охладят напълно върху решетка, преди да добавите глазурата.

За да направите глазурата, разбъркайте пудрата захар, киселото мляко, прясното мляко и ванилията в малка купа, докато стане гладка и гланцова сместа. Глазурата трябва да се стича, но все пак да е гъста.

Полейте по повърхността всеки мъфин и оставете да престоят за няколко минути да стегнат.

Нападайте веднага!

2 коментара :

  1. Благодаря за споделената рецепта! Вчера ги приготвих с дъщеря ми. Мъфините са страхотни! Много въздушни, мекички, топящи се в устата. По-вкусни не съм приготвяла :):) Прекрасен ден и седмица Ви пожелаваме Таня :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, че опитахте рецептата и споделихте с мен вашите впечатления 🤗♥️

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...