сряда, 2 септември 2020 г.

Пандишпанов блат с гореща вода

За пандишпановия блат:

8 яйца на стайна температура

180 грама захар

20 грама ванилова захар

4 супени лъжици гореща вода

30 грама разтопено и охладено масло

100 грама брашно

50 грама брашно с набухвател (аз използвам на София Мел)

50 грама царевично нишесте

Приготвяне на блата:

Застелете дъното на форма с диаметър 18-20 cантиметра с хартия за печене, като борда трябва да е по висок, около 12-13 см. Добре е да се използва форма с подвижен ринг. Намажете хартията с разтопено масло. Загрейте фурната до 180°С. Пресейте и смесете добре двата вида брашно и нишестето в подходяща купа. Оставете настрана, докато ви потрябва. Разбийте яйцата заедно със захарта за около 5-6 минути с миксер, докато получите много пухкава смес, в която бъркалките на миксера оставят трайни следи. Прибавете горещата вода и продължете да разбивате с миксера. Сместа ще стане още по въздушна и ще увеличи обема си още. Прибавете разстопеното и охладево масло и разбъркайте за кратко. Пресейте брашната с нишестето върху яйчната смес и разбъркайте внимателно със силиконова шпатула, докато се разпредели равномерно. Изсипете тестото във формата и го заравнете. Поставете във фурната и печете 35-40 минути. Направете теста с клечката задължително, след 35 минути. След готовност оставете блата да изстине за пет минути във формата и след това го извадете. Поставете го върху метална решетка, докато се охлади напълно, поне за три часа. Блата нарежете на три или четире платки, в зависимост от това, за какво ще го използвате.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...