вторник, 22 септември 2020 г.

Ябълков пай

За тестото:

Можете да направите тестото за пай ден-два предварително. Така ще сглобите и изпечете в деня на консумация, за да имате бързо, този свеж и вкусен десерт.



Необходими продукти:

2 и 1/2 чаши бяло брашно 300 г, плюс още за разточване

1/4 чаша гранулирана захар 50 г.

1/4 ч. л. сол

1 чаша масло 225 г, нарязано и много добре охладено

5 супени лъжици ледена вода 70 мл

2 супени лъжици водка 30 мл

Приготвяне:

Ако приготвяте тестото в деня , в който ще печете пая, ще трябва да го направите поне 30 минути предварително.

Добавете брашното, захарта и солта в голяма купа и разбъркайте, за да се смесят.

Нарежете СТУДЕНОТО масло на парчета, след  това го прибавете към брашното и го притискайте с чисти ръце, за да го смачкате и смесите с брашното. Трябва да получите смес наподобяваща на едри трохи.

Прибавете около 3 супени лъжици ледената вода, след което разбъркайте с вилица. Добавяйте още ледена вода лъжица по лъжица и разбърквайте, докато получите рошава смес, която се оформя на тесто при притискане в шепа.

Омесете тестото 2-3 пъти в купата, само за да му помогнете да се събере малко. Внимателно го оформете в диск и го опаковайте в найлоново фолио.

Поставете тестото хладилника, за да се охлади за около 30 минути до един час.

За пълнежа:

2-3 с.л. лимонов сок прясно изцеден

600 грама ябълки сладко-кисел сорт

1/3 чаша захар плюс допънително за поръсване върху пая (по желание)

1/4 чаша масло

1/4 ч.л. мляна канела

1 щипка смляно индийско орехче

1 ч.л. натурално царевично или пшенично нишесте

За намазване преди печене:

1 жълтък

1 супена лъжица сметана

Тесто:

Разточете охладеното тесто за пай върху леко набрашнен плот на кора с дебелина около 1 см. Прехвърлете тестото в съда за пай. Подрежете ръба и го оформете. Поставете го в хладилника, за да охлади, докато правите пълнежа. Останалото тесто, отново увийте във фолио и върнете в хладилника.

Пълнеж:

Обелете и нарежете ябълките, след това прибавете лимоновия сок. Добре е ябълките да са нарязани на парчета еднакви по големина, така че да се готвят с еднаква скорост.

Добавете захарта, канелата и индийското орехче, разбъркайте, за да се овкусят равномерно.

В голям тиган разтопете маслото на средно-силен огън. Добавете ябълките и гответе, разбърквайки, докато захарта се разтвори и сместа започне да къкри, около 2 минути. Покрийте, намалете огъня до средно-слаб и гответе, докато ябълките омекнат и освободят повечето си сокове, около 7 минути. Докато ябълките се приготвят, прибавете и царевичното нишесте.

Готовите ябълки, оставете настрани да изстинат напълно.

Разточете останалото тесто и го разрежете на ленти.

Загрейте фурната до 200°С. Смесете жълтъка и сметаната в малка купа. 

Прибавете пълнежа в тестото и изгладете повърхността с помощта на шпатула. Отгоре подредете лентите тесто. Намажете пая по повърхността с разбития жълтък със сметана.

Печете на 200°С за 15 минути, след това намалете температурата до 180°С и изпечете още за около 45-50 минути или до златисто кафяво.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...