неделя, 13 септември 2020 г.

Крем торта със смокини


За основа използвах еклери, приготвени по тази рецепта

Бял шоколадов крем:

150 грама бял шоколад, нарязан

50 грама масло

100 грама млечна сметана 30%

1 чаена чаша студена сметана 36% масленост

250 грама сирене маскарпоне

3 грама желатин, приготвен според указанията на опаковката



Приготвяне:

Загрейте сметаната с 30% масленост. Добавете маслото и белия шоколад. Разбъркайте добре, докато получите гладка смес. Оставете ганаша в хладилника поне за 5-6 часа, докато се охлади напълно.

Разбийте с миксер сметаната с 36% масленост до средно твърд крем. В друга купа разбийте сиренето маскарпоне. Разбийте изстудената шоколадова смес с миксера, докато получите средно-гъст крем. Прибавете сиренето маскарпоне и разбийте отново. Добавете тази смес към разбитата сметана на няколко пъти, като след всяко добавяне смесвате внимателно със силиконова шпатула. Загрейте една купичка от крема и прибавете към него желатина. Разбъркайте добре и оставете да изстине за малко. Прибавете го към останалия крем и разбъркайте добре.

Поставете ринг за оформяне на торти с диаметър 18-20 см. директно върху чиния подходяща за сервиране. От страни по стените на ринга, поставете ацетатно фолио.

Подредете еклерите на дъното плътно един до друг. Изсипете крем върху еклерите и заравнете.  Приберете във фризера за 10 минути. Извадете тортата и подредете резени смокини по стените плътно. Изсипете и останалия крем и заравнете. Приберете тортата във фризера, докато тортата стегне. 

За последния слой ще са ви необходими 100 грама бял шоколад, 60 грама течна сметана и 50 грама крема сирене. Всичко затоплете на водна баня и разбъркайте добре. Изсипете сместа върху тортата. Приберете я в хладилника за 6-8 часа.

Извадете готовата торта и премахнете ринга и ацетатното фолио внимателно. Панирайте отстрани с начукан шам фъстък, а  отгоре с нарязани смокини.

Да ви е вкусно!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...