събота, 13 юни 2020 г.

Испански Чурос (Spanish Churros)


Неоходими продукти:
475 мл вода
40 г масло
25 г захар
5 мл екстракт от ванилия
щипка сол
260 г брашно Класик София Мел
2 големи яйца
500 мл растително масло за пържене
За поръсване:
100 г захар
1 ч л канела

Загрейте водата на средна температура на котлона в удобна касерола. Прибавете маслото, захарта, ванилията и солта. Разбъркайте и изчакайте, докато маслото се разтопи и течността заври.
Изсипете цялото брашно наведнъж и разбъркайте старателно, докато сместа стане еднородна, без бучки брашно.
Охладете за 5 минути, след това добавете едно по едно яйца и разбъркайте добре, по-лесно е с миксер.
Прехвърлете тестото в сладкарски пош със звездовиден накрайник.
Загрейте растително масло в удобен съд за пържене до температура 190°C.
Шприцовайте 5-6 понички с поша в мазнината, като ги отрязвате с ножица според размера, който предпочитате. Обръщате всяка поничка, така че да е равномерно изпържено с кафява коричка.
Поставете готовите понички върху хартиена кърпа, за да се оцеди излишната мазнина.

В купичка смесете захарта и канелата и оваляйте поничките в сместа.
Вкусни са и потопени в шокладов сос, опитайте!

И една идея от мен: Ако ви се стори много количеството, можете да добавите още едно яйце и 2-3 супени лъжици прясно мляко към половината от тестото, да сварите захарен сироп от 2 чаши вода и 1 чаша захар, лимонов сок и ванилия, и след пърженето да ги потопите в захарния сироп. Така ще получите крехки и сочни толумбички. С едно тесто ще приготвите, както закуската, така и десерта.


Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...