събота, 6 юни 2020 г.

Мус торта Амарето


Необходими продукти:

За блата:
200 г бисквити - Amaretti METRO Chef
65 г разстопено масло METRO Chef
3 с л силно кафе еспресо - Мляно кафе RIOBA, 100% Арабика

За муса:
30 мл силно еспресо - Мляно кафе RIOBA, 100% Арабика
3 големи яйца, отделени жълтъци от белтъци ( използвайте най-пресните, които ви е възможно)
½ ч л лимонов сок
¼ ч ч плюс 2 супени лъжици захар
½ ч ч студена млечна сметана за разбиване
20 мл ликьор Амарето
½ ч л екстракт от ванилия или ванилова паста

За декорация:
1 с л масло (15 гр)
100 гр Черен шоколад RIOBA 70% и 85%
80 гр млечна сметана за разбиване
2 с л ликьор Амарето

Форма с диаметър 18 см.

Приготвяне:
Започнете с приготвянето на основата, като за целта разстопете маслото и смелете амаретите. Смесете трохите от амарети, маслото и силното кафе, разбъркайте, докато продуктите се смесят равномерно.
Поставете ринг за торти с диаметър 18 см. Директно върху чиния за сервиране. По стените на ринга, с помощта на масло, залепете ацетатно фолио. Изсипете сместа за основата и я притиснете с лъжица, като се стараете да стане плътна и равномерна. Приберете формата в хладилника.

За муса:
Поставете маслото в средна купа, подходяща за водна баня. Начупете шоколада на малки парченца в купата при маслото, прибавете и кафето. Поставете купата на водна баня и разтопете шоколада, като бъркате непрекъснато, докато получите гладка и лъскава смес. Оставете да се охлади за няколко минути, след което прибавете жълтъците един по един, като разбърквате до гладкост след всяко добавяне. Накрая прибавете ликьора Амарето и ванилията, разбъркайте отново. Тук може сместа да заприлича на пресечена (на бучки), но миксера ще оправи това. Разбийте с него, докато получите гладък и много лъскав, плътен крем.
След това разбийте белтъците на пухкава пяна и започнете да прибавяте захарта лъжица по лъжица, накрая прибавете лимоновия сок. Трябва да получите смес със средно твърди върхове.
Прибавете белтъците на три пъти към шоколадовата смес, като след всяко добавяне разбърквате внимателно с шпатула до пълното им усвояване.
Накрая разбийте сметаната на пухкав крем (не прекалено твърд) и прибавете и нея към муса.
Извадете основата от хладилника и изсипете муса върху него.
Приберете тортата в хладилника.


За заливката:
Начупете шоколада на малки парчета в купа и прибавете маслото и ликьора Амарето. Затоплете сметаната, докато почти кипне и я изсипете върху шоколада. Разбъркайте, докато получите гладък крем.
Оставете Амарето-ганаша да изстине до стайна температура, като го разбърквате от време на време. След това изсипете половината върху тортата, а другата половина приберете в хладилника, както и тортата, за една нощ.

Приди да сервирате, разбийте студения ганаш с миксер, поставете крема в сладкарски пош с кръгъл накрайник и украсете отгоре. Поръсете с начупени бисквити Амарети, както и с настърган шоколад.


Да ви е вкусно!

1 коментар :

  1. Удоволствие са снимките ти, Танче! Изобщо прецизността и старанието, които влагаш във всичко са наистина забележителни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...