понеделник, 6 април 2020 г.

Шарен Козунак с кокосово мляко и сушени череши

Много съм доволна, че ще имам възможност тази година да приготвя козунаците у дома с прекрасните сушени плодове на Struma Fruit.
Ако още не сте ги опитали, направете го, ще се насладите на високочествени плодове, запазили своите прекрасни качества, вкус и вид. Много съм впечатлена от богатата гама от продукти, които предлага марката и можете да ми се доверите на 100% защото останах с искрено страхотни впечатления от тях. 


Необходими продукти:
60 грама Tang-Zhong по тази рецепта
100 милилитра кокосово мляко
2 супени лъжици кокосова захар от общото количество
15 грама прясна мая
2 яйца + 1 белтък
50 грама кокосова захар
40 грама кафява захар
1 пакета ванилова захар
30 грама кокосово масло, разтопено + допълнително за намазване при оформянето
20 грама масло от гроздови семена
1 чаена лъжичка портокалови корички
400-500 грама бяло брашно
1 жълтък +1 чаена лъжичка прясно мляко за намазване преди печене, по желание


Начин на приготвяне:
 За най-добри резултати продуктите трябва да бъдат със стайна температура.
Разбъркайте маята и 2 супени лъжици от общото количество захар в затопленото кокосово мляко. Покрийте и оставете настрани, докато маята се активира.
Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато захарта се стопи. Прибавете ароматите към тях, както и кваса Tang-Zhong, който сте приготвили предваритено.
Смесете кокосовото мляко с активираната мая и разбитите яйца със захарта и кваса.
Изсипете ги на дъното на пекарна за хляб. Отгоре изсипете брашното. Пуснете машината на режим за тесто. След като всичко се смеси, (след около 7-8 минутизапочнете да добавяте предварително смесените масло от гроздови семена и затопленото кокосово масло. Прибавете цялото количество на три пъти, докато машината меси, като след всяко добавяне, оставете мазнината да се поеме от тестото напълно.
Оставете тестото да втасва в пекарната за останалото време на програмата. След това, омесето отново, този път на ръка за 10 минути, като непрекъснато добавяте мазнина.

Готовото тесто разделете на две части. Към едната част прибавете 4 супени лъжици с връх натурално какао и омесете на ръка, докато тестото се оцвети равномерно. Ако ви се стори, че започва да изсъхва, мажете си ръцете с мазнина и месете, докато стане меко и еластично. 
Аз реших да изпека козунака във висока форма за Панетоне, но можете да го изпечете и в друга, по ваш избор. Ако искате да го направите като моя, разточете бялото тесто на правоъгълна кора с диаметър 25х35 см. Намажете повърхността с меко кокосово масло и разпределете по цялата повърхност сушени череши. Отгоре поставете какаовото тесто, разточено в същия размер. Отново намажете с кокосово масло и поръсете с череши. Навийте на руло от дългата страна и разрежете по средата по дължина. След това оформете, като завиете едната част на лявата страна, а другата част на дясната с разрезите навън и поставете двете части една върху друга.  Поставете го във висока форма 15 см и диаметър 15 см, която предварително сте подготвили с хартия за печене по стените и дъното. 
Оставете козунака да втаса за 40 минути, или повече, в зависимост от температурата в помощението, времето може да е различно.


Преди да  изпечете, намажете повърхността с разбития жълтък с прясното мляко.
Печете козунака на 160⁰C -170⁰C за 50-55 минути. Ако забележите, че става прекалено тъмен по повърхността, покрийте го с алуминиево фолио.

След готовност, оставете изпечения козунак да изстине във формата за 15 минути, а след това го извадете върху метална решетка. Добре е да се охлади напълно, преди да го разрежете. Поръсете с пудра захар.

Тук оставям линк на видеото от моето участие в Преди обед по БТВ, ако не ви е станало ясно как точно оформям козунака, там се вижда чудесно 😊


Опитайте го и вие!

4 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...