събота, 1 февруари 2020 г.

Шоколадова торта с маскарпоне

Шоколадов блат Шифон:
5 големи яйца
200 гр захар
100 гр прясно мляко
75 гр слънчогледово олио
160 гр брашно
30 гр натурално какао
10 гр бакпулвер

Приготвяне:
Всички съставки трябва да са на стайна температура.
Разбийте яйцата и постепенно добавете захарта. Тя трябва да се получи пищна, гъста смес, която ще поддържа добре формата си.
Смесете млякото и растително масло и прибавете към тях 3-4 супени лъжици от разбитите яйца. Разбъркайте добре. След това добавете към яйчната смес и разбъркайте със силиковова шпатула. ⠀
В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и какаото. Пресейте ги върху течните продукти и разбъркайте внимателно отдолу нагоре без да прекалявате, само докато всичко се смеси равномерно.
За най-дибър резултат, разделете тестото на две равни части и го изпечете едновременно в две форми с диаметър 16 см, във фурна предварително загрята до 170°С, за 35-40 минути.
След изпичане оставете блатовете да изстинат напълно и ги наражете на две равни платки.
Аз изпекох тестото в една форма с диаметър 20 см и разрязах на три платки.

Захарен сироп:
2 чаени чаши вода
1 и 1/4 чаени чаши захар
ванилия, лимонов сок
есенция карамел, по желание 

Дулче де лече за пълнеж, по желание


Шоколадов крем:
Приготвянето на крема, ще ви обясня как приготвих заради пресичането му. Ако не ви се пресече, няма нужда да добавяте желатин, просто накрая прибавете леко разбитата сметана, която също е по желание. Но ако случайно имате някога този проблем, ще имате и вариант да го поправите.
Пресечения крем, за който блатовете вече чакат строени, както и всички останали съставки, за да бъде сглобена тортата е ужас за всеки, който е решил, че ще приготвя торта. Такъв беше и моят случай от преди две седмици, за който реших да ви разкажа днес.
Кремът, не е като да не съм го приготвяла и друг път, напротив:
200 гр меко масло, стайна температура
100 гр пудра захар
1 ч л ванилов екстракт
500 г маскарпоне (до момента съм го приготвяла по често с крема сирене)
80 г разтопен тъмен шоколад

Приготвяне:
Това трябваше да е, като маслото се разбива с пудрата захар, много добре. Около 5 минути. Прибавя се ванилията и маскарпонето, което трябва да е на стайна температура. Разбива се, само докато всичко се смеси и накрая се прибавя разтопения шоколад, но когато в същото време решиш, че само за минутка ще полееш цветята, докато чакаш да се смесят и станала белята... Маскарпонето е доста капризно и има лошото свойство от преразбиване да се отделят мазнината от течността в него, а в комбинация с маслото, съвсем се объркват химичните реакции, особено, ако човек не внимава 😁
И понеже за нищо на света не бих изхвърлила 200 грама масло и 500 грама маскарпоне 😁😁 разтворих в студена вода 6 грама желатин на листа, затоплих на водна баня пресечения крем, но само докато започна отстрани да се втечнява. Разбърках енергично с телена бъркалка, докато крема стана абсолютно гладък. Ако още има бучки, затоплянето трябва да продължи още за минутка и да се разбърка отново. След това отделих една купичка от крема, който затоплих в микровълновата фурна, към нея прибавих желатина и разбърках, докато се разтвори напълно. Крема с желатина прибавих към останалия крем и разбърках до еднородна смес. Накрая разбих леко на много мек крем 200 милилитра млечна сметана с 1 супена лъжица пудра захар и прибавих и нея към шоколадовия крем. Разбърках със силиконова шпатула и получих най-пухкавия, лек, нежен и вкусен Шоколадов разкош. Крема след като преседи в хладилник стяга, което го прави идеален за стабилна Шоколадова торта, както и за измазване на торта отвън. Разбира се преди хапване е по-добре тортата да е на стайна температура, за да е още по-пълно удоволствието от шоколадовата наслада 😍❤️ 

5 коментара :

  1. Много е красива, Танче! Изящна, прецизна, изпипана до съвършенство. Комплименти за уменията. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна торта, Танче! С интерес прочетох как си се измъкнала от проблема с крема, браво, резултата е фантастичен. Никога не мога да изгладя така тортата, не че имам и подходящите инструменти...

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, за крема мога ли да използвам 500гр. крема сирене, вместо маскарпоне или трябва да променя количеството?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте. Как правите сивите розички? С какво постигате този страхотен опушен цвят? Искам да направя абсолютно същата торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това са шоколадови целувки. В тях има какао и цвета при печенето става такъв. Много е вкусна тортата, ще се радвам да я приготвите :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...