понеделник, 13 януари 2020 г.

Гулаш


Необходими продукти:
600 грама крехко телешко месо ( моето е от врат)
3 глави кромид лук
4 моркова
2 стръка целина
4-5 скилидки чесън
3 червени чушки нарязани на кубчета (аз прибавих изпечени и обелени)
3-4 супени лъжици зехтин за готвене
3-4 обелени домата (аз добавих 400 грама домати от буркан)
½ чаена чаша гъсто доматено пюре
600 грама телешки бульон
300 грама хубаво червено вино
4-5 картофа, по желание
1 и ½ чаена лъжичка червен пипер
½ чаена лъжичка лют червен пипер, по желание
1 чаена лъжичка млян кимион
2 дафинови листа
1 чаена лъжичка захар, сол, черен пипер
½ връзка магданоз


Приготвяне:
Загрейте зехтина в голям огнеупорен съд. Добавете нарязаното на кубчета месо и пържете на силен огън, докато хубаво покафенеят парчетата от всички страни, като разбърквате от време на време. 
Извадете готовото месо от съда и изсипете в него нарязаните на кубчета лук, целина, моркови, чушка. Запържете зеленчуците, като от време на време добавяте по малко водичка. Зеленчуците трябва да омекнат и да се карамелизират леко. Накрая прибавете чесъна и червения пипер, запържете за 1 минута.
Прибавете към зеленчуците месото, виното, бульона, кимиона, черния пипер и дафиновия лист. Захлупете съда и оставете да се готви на среден огън 1 и ½ часа. Междувременно доливайте вода, ако е необходимо.
След като месото омекне, прибавете нарязаните на кубчета картофи. Варете 15 минути и прибавете доматите, доматеното пюре, захарта, сол и черен пипер на вкус. Варете докато картофите омекнат добре, още около 30 минути. Накрая когато махнете гулаша от огъня, прибавете прясно нарязан магданоз.

Да ви е вкусно!

1 коментар :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...