неделя, 12 януари 2020 г.

Портокалова торта Таня

Необходими продукти за блата:
Блата е за форма с диаметър 18 сантиметра
4 големи яйца
100 грама захар
20 грама ванилова захар
20 грама царевично нишесте
60 грама портокалов сок
40 грама слънчогледово олио
Настърганата кора на един портокал
7 грама бакпулвер


Приготвяне:
Всички съставки трябва да бъдат на стайна температура.
В купа смесете брашното, царевичното нишесте и бакпулвера.
В друга купа разбъркайте заедно прясно изцедения портокалов сок, слънчогледовото олио и кората от портокала.
Разбийте яйцата със захарта, докато се превърне в лека, пухкава смес. Трябва да увеличи обема си 3-4 пъти.
Добавете сухите съставки и разбъркайте със силиконова шпатула добре.
Накрая прибавете течни съставки и смесете отново със силиконова шпатула.
Тестото трябва да е въздушно, гладко, без бучки. Изсипете го във формата и го поставете в предварително загрятата фурна на 170°C за около 40-45 минути.
Проверете готовността с дървено шишче. Пробиваме блата в центъра, ако шишът излезе сух, значи е готов!
След изпичане оставете блата леко да изстине, след това извадете от формата. Поставете върху решетка и охладете напълно.
Разрежете на платки, когато е напълно изстинал. 


За портокаловия захарен сироп:
200 грама портокалов сок
100 грама захар
4 супени лъжици Портокалов ликьор

В тенджера смесете прясно изцедения портокалов сок и захарта. Сварете, докато захарта напълно да се разтвори.
По желание могат да се добавят подправки (канела, индийско орехче, джинджифил) или ароматен алкохол.
Аз добавих към сиропа, когато почти изстина Портокалов ликьор Cointreau.
Сиропа трябва да се охлади преди употреба.

За портокаловите платки:
350 грама портокалов сок
Настърганата кора от 2 портокала
60 грама захар
8 грама нишесте
10 грама желатин на прах разтворен в 50 милилитра вора

Сварете всичко, докато сместа се сгъсти, махнете от огъня и прибавете желатина, приготвен предварително по описанието на опаковката. Разделете портокаловата смес на две равни части. Изсипете в силиконови форми с диаметър 16 сантиметра и ги поставете във фризера, докато замръзнат.

За крема:
300 грама маскарпоне
200 крема сирене (аз използвах Hochland)
120 грама кондензирано мляко
300 грама подсладена растителна сметана за разбиване
4-5 капки портокалова есенция
2 супени лъжици Портокалов ликьор

Разбийте крема сиренето и маскарпонето с кондензираното мляко и Портокаловия ликьор.
След тава разбийте сметаната на мек крем с есенцията портокал и я прибавете към другите продукти, като разбърквате със силиконова шпатула.

Сглобете тортата с ринг за сглобяване на торти, като редувате блат, сиропиране, тънък слой крем, платка от портокали, крем. Така до изчерпване на количаствата. (Оставете крем за измазване на тортата отвън и декорация.) Приберете тортата в хладилника за 4-5 часа.
След това време, премахнете ринга и шпакловайте тортата отвън. Декорирайте по ваш вкус и отново изстудете тортата за няколко часа преди сервиране.

 Тази торта ще носи моето име, защото е импровизация, която съчиних за почерпка на имения си ден J  Според моите хора, тортата даже приличала на мен, особено с леко киселата си нотка (тази от портокала)... не можах да ги разбера, какво точно имат предвид J

Ще се радвам да я опитате и вие!

3 коментара :

  1. Танче,
    честитя ти именния ден на патерица, бъди жива, здрава и благословена.Продължавай все така упорито да следваш мечтите си и да ни радваш с нови, интересни и вкусни рецепти.Поздрави на цялото ти семейство, живи и здрави бъдете !

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,
    Честит имен ден! Бъди все така добра и ослепителна!
    Тортата е разкошна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е тортата, свежа, като теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...