неделя, 8 декември 2019 г.

Крем Брюле (Creme Brulee)


Необходими продукти:
10 жълтъка
850 милилитра млечна сметана 36% масленост
100 милилитра прясно мляко 3.6 % масленост
1 шушулка ванилия
170 грама захар + допълнително за карамелизиране

Приготвяне:
Загрейте фурната на 150°С.
Пригответе 8-9 купички подходящи за печене на водна баня, като ги поставите в дълбока тава. За печенето ще ви е необходима също гореща вода, която да налеете в тавата за водна баня.

Загрейте сметаната и прясното мляко на средна температура на котлона със 100 грама от захарта и разполовената ванилова шушулка. От шушулката, с помощта на нож извадете семената и ги прибавете в сметаната. Сместа не трябва да завира, а само да се загрее добре, бъркайте докато захарта се стопи и махнете от огъня.
Разбийте жълтъците с останалата захар, докато сместа стане светла и пухкава, и захарта се стопи.
Премахнете ваниловата шушулка от сметаната. Докато е още топла прибавете течността към жълтъците, като разбърквате непрекъснато. 
След това прецедете сместа и я оставете за 10 минути, докато се уталожи пяната, която се получава след разбиването. Ако има още пяна, премахнете я с лъжичка внимателно.
Разпределете крема в купичките и поставете тавата във фурната. Накрая налейте в тавата врялата вода до средата на купичките с крема.
Печете 30-35 минути, като внимавате, водата в тавата да не завира през времето на печенето. Ако видите че водата завира, поставете няколко кубчета лед в нея, за да намалите температурата.
Готовият крем, трябва да е подвижен по средата, като разклатите купичката.
След това извадете купичките от водната баня и ги поставете върху решетка, докато крема се охлади до стайна температура. 
Изстиналият крем, приберете в хладилника за няколко часа.
Преди да сервирате Брюлето, разпределете 1 чаена лъжичка захар по повърхността на крема и я карамелизарайте с газова горелка. Ако нямате горелка, поставете купичките с крема под скарата във фурната.

Да ви е сладко!

1 коментар :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...