вторник, 10 декември 2019 г.

Постни Лозови сармички





Необходими продукти:
1 буркан стерилизирани лозови листа, около 40 
1 чаена чаша ориз
2 скилидки чесън
2 стръка праз лук
2 глави кромид лук
3 моркова
½ чаена чаша нарязана на малки кубчета глава целина
4-5 супени лъжици слънчогледово олио
1 чаена чаша зеленчуков бульон
1 супена лъжица чубрица
1 чаена лъжичка мащерка
1 чаена лъжичка червен пипер
черен пипер и сол

Приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват на кубчета и се задушават на тих огън с олиото и няколко лъжици от бульона, докато омекнат. Към края на готвенето се разбъркват непрекъснато още 1 минута на по-висока температура, докото леко се карамелизират.
Ориза се прибавя към зеленчуците и се разбърква, докато стане прозрачен. Прибавят се и подправките към плънката за сармичките и се подправя със сол, червен пипер и черен пипер.
Прибавя се бульона и се оставя да къкри на ниска температура, докато се поеме течността. Оставя се да се охлади леко.
След това се поставя по една чаена лъжичка от ориза във всяко листо и се завива на стегната сармичка. Подреждат се плътно по дъното на малка тенджера на два реда. Заливат се 1 и ½ чаени чаши вода, леко подсолена и се поставят на котлона на висока температура под  капак, само докато заврат. След това температурата се намалява на много ниска, за да се готвят почти на пара и задължително покрити с капак.
Готови са за 30 минути-35 минути, когато водата се е абсорбирала от ориза.
Оставят се да се охладят до стайна температура и се сервират със сок от лимон или лайм.
Когато не трябва сармите да се сервират по време на пости, могат да се гарнират със сос от кисело мляко с чесън. Превъзходни са!

Да ви е вкусно!

4 коментара :

  1. Танче,
    толкова красиво си ги подредила тези постни лозови сармички,че на човек му се приисква да грабне някоя дори виртуално.А съдчето ти , в което са поставени е още по - красиво.Напълно се допълва с цялостния интериор.Предстои да приготвяме постни сармички, особено на Бъдни вечер са задължителни.Така,че ще се възползвам от твоето предложение.Прекрасно е.Макар,че аз слагам и 1 - 2 с.л. булгур в плънката.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва как съм ги поднесла, Ели :) Много ги обичам и разбира се ги приготвям не само на празници, но както казваш, на Бъдни вечер са задължителни!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Танче,
    съдчето ти медно ли е ? Много е красиво, от къде е купено ?
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...