събота, 9 ноември 2019 г.

Торта с Черешов ликьор и ягоди


За блата:
Блат с маково семе
Препоръчителна форма с диаметър 20-22 сантиметра.
Печете във форма с диаметър подходящ за оформяне на тортата, която ще приготвите.

Всички продукти за блата да бъдат със стайна температура:
5 броя големи яйца
190 грама 
фина захар 
Ванилия от шушулка или прах
180 грама
 брашно 
50 грама м
аково семе 
щипка сол
6 грама б
акпулвер 
75 грама к
ефир 
60 грама с
лънчогледово олио или от гроздови семена 

Приготвяне:
Разбийте яйцата до много пухкави, като постепенно добавяте захарта, смесена с ванилията. Скоростта на миксера постепенно се увеличава до максимална.
Сместа е готова, когато бавно се отцежда от бъркалките.

Към пресятото брашно с бакпулвер, добавете щипка сол, маковото семе и разбъркайте добре. Добавете брашнената смес на 2-3 пъти към яйцата и разбъркайте с шпатула с нежни кръгови движения отдолу нагоре.
Смесете кефира с маслото. Към него добавете малко от тестото, разбъркайте и прибавете към общата маса. Така ще остане обема.
Преместете тестото в подготвената форма и печете в предварително загрята до 170°С фурна на средно ниво за 40 минути. Горен / долен реотан без вентилатор.
След като изтече времето, извадете блата от фурната охладете във формата за 15 минути. След това го извадете, оставете го леко да се охлади и го увийте във стреч фолио, докато е още леко топъл. Поставете блата в хладилника за една нощ. По този начин получаваме сочен блат, който ще се рони по-малко при нарязване.

Отрежете от блата две еднакви платки, които ще ви трябват за тортата.

За крема:
4 големи жълтъка
100 грама захар
80 милилитра Кирш Мари Бризард (черешов ликьор)
7-8 грама желатин на листа, предварително накиснат във студена вода или на прах, приготвен според указаното на опаковката
300 грама маскарпоне (стайна температура)
1 супена лъжица пудра захар
400 милилитра млечна сметана (изстудена)
1 супена лъжица пудра захар

Захарен сироп:
100 грама вода
60 грама захар
25 грама Кирш Мари Бризард
Сварете сиропа, прибавете ликьора, след като сиропа се поохлади.

За ягодовата платка:
600 грама ягоди
3-4 супени лъжици захар
10 грама желатин
Приготвяне на платката:
Сварете ягодите със захарта и прибавете предварително накиснатия желатин.
Изсипете сместа в силиконова форма с диаметър 16 сантиметра.
Приберете във фризера, докато ви потрябва.

Накиснете желатина в много студена вода за поне 5 минути.
Смесете жълтъците със захарта и ликьора в купа и върху тенджера с вряща вода. Разбивайте непрекъснато с телена бъркалка, докато крема се сгъсти и стане пухкав.
Махнете готовия крем от котлона и прибавете отцедения от водата желатин. Разбъркайте докато желатина се стопи. Поставете купата в студена вода с лед. Продължете да бъркате, докато крема се охлади до стайна температура.
Крема прибавете към предварително разбърканото маскарпоне с 1 супена лъжица пудра захар. Смесете на няколко пъти внимателно със силиконова шпатула, за да няма бучки. Последно разбийте сметаната с 1 супена лъжица пудра захар до меки върхове и я прибавете и  към крема на три пъти, като след всяко добавяне, смесвате старателно.

За целта на сглобяването можете да използвате силиконова форма или ринг за торти с диаметър 20 или 22 сантиметра. На ринга трябва да поставите плътно стреч фолио.
И в двата случая, изсипете първо от крема и поставете първата част от блата. Напоете добре блата със захарен сироп и приберете формата във фризера за 20 минути.
След това поставете малко от крема и ягодовата платка. Запълнете навсякъде плътно с крем и отново приберете във фризера за 20 минути.
Накрая поставете втората част от блата и напоете и него със захарен сироп. Приберете тортата във фризера за 6-8 часа.

Пригответе огледалната глазура. 
Това е линк за глазурата:https://tanya-www.blogspot.com/2019/07/blog-post_29.html
Извадете тортата от формата и я поставете върху купичка и във широка тава, така че да може да се стича глазурата свободно.
Оцветете глазурата и я изсипете бързо и равномерно върху тортата.
Оставете да се отцеди и премахнете внимателно излишната глазура по краищата.
Преместете тортата върху поднос за сервиране.
Декорирайте и приберете в хладилника за 10-15 минути, докато глазурата стегне.

Да ви е вкусно!

7 коментара :

  1. Прекрасна торта!Направих огледалната глазура по вашата рецепта,получи се много добре.Тортата я измазах с маслен крем,върху какви други основи мога да я ползвам.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      аз до момента освен за такъв тип торта, какъвто съм описала в рецептата (замразена), не съм използвала глазурата.
      Радвам се, че и с мислен крем се е получила добре.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Танче здравей,
    Трябва ли да е замръзнала тортата преди да я залеем с огледалната глазура или само добре охладена в хладилника. 😘

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте. Може ли да ми кажете от компонентите за крема "млечна сметана (изстудена)" каква сметана се има предвид заквасена или течна ? Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Имам предвид истинска млечна сметана поне 30% масленост, имам предвид не растителна. Заквасената наричам Заквасена.

      Изтриване
    2. Благодаря, ще я пробвам може би с нея следващия път, въпреки че от няколко години все налитам на растителна такава :). Новогодишната я направих със заквасена, но се получи много добре. Благодаря ви за рецептата и много здраве и щастие през новата година ви желая

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...