вторник, 24 септември 2019 г.

Бисквитена торта с варен крем, течен шоколад и бита сметана


За крема:
2 жълтъка
3 яйца
40 грама ванилово нишесте
800 милилитра прясно мляко, висок процент масленост
7 супени лъжици захар
1 супена лъжица ванилова захар
70 грама масло
8 грама желатин на листа, предварително накиснат в студена вода
Ще ви трябват още:
200 милилитра млечна сметна за разбиване
8 супени лъжици шоколадов крем Нутела
2 пакета пълнозърнести бисквити PAPADOPOULOS


Приготвяне:
Разбийте в мелен или стъклен съд яйцата, захарта, нишестето и малко от прясното мляко, докато получите гладка консистенция. Прибавете и останалото мляко. Поставете сместа на водна баня и варете, докато получите гладък и гъст крем. През цялото време бъркайте, докато приготвяте крема.
Махнете от огъня и прибавете маслото. Разбъркайте докато се стопи. След това прибавете много добре отцедения от водата желатин и разбъркайте, докато се разтвори в крема. След това поставете найлоново стреч фолио по повърхността на крема, за да не хваща коричка и го оставете да се охлади до стайна температура, може и малко по-топло.
Загрейте течния шоколад в микровълнова или на водна пара, но внимавайте да не го прегорите, проверявайте за консистенцията му през 15 секунди и го разбърквайте (аз използвах Нутела, заради наситения лешников вкус, но можете да използвате всякакъв). Така шоколадовия крем става по-лесен за нанасяне.
Разбийте сметаната с 1 супена лъжица пудра захар до средно твърд крем, не прекалявайте, но не бива и да е прекалено течна. Пудра захар използвайте, само ако сметаната ви не е подсладена. Ако е подсладена, няма нужда.
Започнете със сглобяването на тортата, като подредите плътно по дъното на тавата от бисквитите. Отгоре разпределете около 5-6 супени  лъжици от ваниловия крем, който може да разъркате с телена бъркалка, за да не стои неравномерен, след изстиването, но може и без това. Заравнете равномерно крема, така че да покрие добре бисквитете навсякъде и отгоре с помощта на лъжица, разлейте 2 супени лъжици на тънки нишки от шоколадовия крем. Отгоре поставете 1/3 от разбитата сметана и разпределете раномерно по повърхността. Продължете по този начен, до изчерпване на количествата. Най-отгоре, смесете останалите кремове и 2 супени лъжици от шоколадовия крем и намажете тортата равномерно.
Преди да сервирате, настържете с белачката за зеленчуци бял шоколад и поръсете всяко парче.

Да ви е сладко!

2 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...