неделя, 26 май 2019 г.

Нова рецепта за торта Raffaello



За блатовете:
4 яйца
125 грама захар
ванилов екстракт
90 грама брашно
15 грама кокосови стърготини
35 грама масло

За Крем Рафаело:
150 грама бял шоколад
70 грама млечна сметана 33% масленост
55 грама меко масло
30 грама кокосови стърготини
250 грама маскарпоне

Пълнеж:
100 грама бял шоколад
30 грама сметана 33% масленост
50 грама бадеми
вафлена кора

Крем за шпакловане:
240 грама маскарпоне или крема сирене
80 грама пудра захар
100 грама меко масло
3-4 супени лъжици млечна сметана за разбиване
ванилов екстракт

Приготвяне:
Разбъркайте яйцата със захарта на лека водна баня, докато захарта се разтвори.
Изсипете в купа и разбийте за 6 минути с миксер.
Изсипете една трета от пресятото брашно, разбъркайте внимателно с шпатула отдолу нагоре.
Изсипете малко от разтопеното масло, след това малко брашно и т.н.
Правете всичко много внимателно, но не разбърквайте дълго време.
Накрая прибавете кокосовите стръготини, разбъркайте добре.
Изсипете тестото в намазана с мазнина форма с диаметър 20 сантиметра. Поставете във фурната, предварително загрята до 170°C за 40 минути.
Готовият блат, оставете да изстива поне 3 часа.
За крема разбийте всички съставки за около 3 минути с миксер. Добавете кокосовите стърготини на края.
За пълнежа: изсипете горещата сметана към шоколада, разбъркайте и ще получете бял Ganache.
Прехвърлете в сладкарски пош и го оставете да изстине поне 3 часа в хладилника (най-добре за една нощ).

Нарежете изпеченото и изстинало тесто на 3 равни платки.
За напояване на блатовете използвайте: (сварете за 2 минути кондензирано мляко 30 милилитра, вода 100 милилитра, захар 50 грама. 2-3 супени лъжици кокосов ликьор, добавете след като изстине.)
Сглобете тортата, като поставите първия блат в върху чиния за сервиране. Напоете с ⅓ от сиропа, нанесете слой крем, като направите отстрани леко задигнат борд от крема. Нанесете половината от ганаша вътре, поръсете със смлени бадеми и вафлени парчета. Довършете по същия начин тортата.

Крема за измазване се приготвя, като се разбие всичко заедно с миксера.
Покрийте тортата от всички страни с равномерен слой от крема и поставете в хладилник за 1 час.

За пълнежа използвах белени бадеми, леко запечени във фурната и смлени в кухненски чопър. Вафлата която използвах беше фунийка за сладолед. Ако не е свежа и е жилава, можете да я поставите във фурната за няколко минути, докато стане хрупкава.
Декорирайте по ваш вкус.

Да ви е сладко!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...